Hogyan küzdjünk meg a mindennapi feladatokkal?

alexandra-gorn-471463_kis

Az elmúlt hónap a célkitűzések hónapja volt. Talán te is tettél újévi fogadalmat, tűztél ki célokat erre az évre. Január elsején még hatalmas a lelkesedés, de ahogy telnek a hetek, a mindennapi feladatokkal való megküzdés eltereli figyelmedet, felemészti energiádat.

Hol van a kutya elásva…?

A leggyakoribb gond az, hogy a célt látod, legyen az napi vagy távolabbi cél, de az oda vezető utat küzdelemként éled meg. Nem csoda, ha már az első lépésnél elmegy a kedved az egésztől. Olyan messze van még, annyit kell tenni érte, olyan sok jó dologról kell lemondani, hogy megvalósuljon, nem is biztos, hogy meg tudom csinálni… Kifogásokból van bőven.

Miért is szeretjük a kifogásokat? Mert annyira jó velük „betakarózni”, megmagyarázni mindenkinek, hogy miért is nem tudtad megtanulni a verset, miért nem sikerült jól a dolgozatod, miért nem jársz rendszeresen edzésre…

Mi történik akkor, ha másképpen nézel rá a feladatokra?

Kezdj el játszani! Tekints úgy a mindennapi feladatokra, mintha a legjobb barátaid lennének! Hiszen ezek segítségével tapasztalhatod meg, hogy milyen csodás érzés nap mint nap megoldani őket. Ne legyőzendő akadályként, hanem örömosztó barátként nézz rájuk! Ha ilyen „szemüvegen át” szemléled a világot, akkor nem kell hónapokat, éveket várnod a sikerre, átélheted akár mindennap, legyen a feladat egy bevásárlás vagy a házi feladat megírása. Ezek a mindennapi sikerek növelik az önbizalmadat, hiszen megéled, hogy el tudod érni őket. Tudatosabbá válsz, ami csökkenti a bizonytalanság miatt érzett szorongásodat. Ha játékosan állsz hozzá dolgokhoz, kevesebb stresszt okoz számodra a megoldásuk.

Tégy egy próbát!

Csak ma tekints úgy a feladataidra, mintha küldetések lennének! Milyen izgalmas érzés megtervezni azt, hogy hogyan valósítod meg őket! Gondolj bele, ezek a feladatok azok, amik hozzásegítenek téged egy nagyobb cél megvalósításához, például egy finom ebéd megfőzéséhez vagy ahhoz, hogy jeles témazárót írj!

simon-migaj-547079_kis
Photo by Simon Migaj on Unsplash

Azt gondolom, ha egy kicsit más szemmel nézel a mindennapi teendőidre, nem ellenséget, hanem támogató barátot látsz bennük, sokkal lendületesebben és pozitívabban tudod megélni a napjaidat.

Mit tegyél, ha nincs elég energiád?

Mindennap ajándékozz egy kis figyelmet önmagadnak! Lassan egy éve már, hogy az egyik nagyon kedves vendégem igencsak szomorkás kedvében volt, amikor megérkezett hozzám. Olyasvalami nyomasztotta, amivel a legtöbben szembesülünk. A rengeteg munka miatt alig tudott a szeretteire és önmagára is időt fordítani. Fáradt, kimerült és ingerlékeny volt emiatt. Mit lehet tenni ilyenkor? Érdemes észrevenni azokat az energiákat, amelyek ott vannak az életedben nap mint nap neked is, nekem is. Innentől kezdve, egy kis túlzással is, már „csak” céltudatosság és következetesség kérdése az egész… Ha ilyenkor beveted legjobb barátaidat, komoly segítséget nyújthatnak neked örömszerző képességükkel.

bryan-minear-315814_kis
Photo by Bryan Minear on Unsplash

Amikor vendégem indulóban volt, odaadtam az egyik lapot, amit az irodámban tettem ki az asztalom fölé, hogy mindig szem előtt legyen… Nem tudom, te hogy vagy vele, de számomra nagy segítség, ha naponta láthatom azokat a dolgokat, amiket szeretnék megvalósítani az életemben. Ezért van három állandó mondat beírva a telefonom emlékeztetőjébe az év 365 napjára (ezek a hosszú távú céljaim) és ezért teszem ki az ágyam mellé és az irodám falára azokat a fontos mondatokat, amelyek segítenek, hogy koncentrálni tudjak rájuk a mindennapok forgatagában.

Átadtam ezt a bizonyos lapot a vendégemnek, beleolvasott, és azonnal érezte az erejét! Azt mondta, hogy lefénymásolja, és odaadja a kolléganőjének, mert neki is segíthet. Megosztom veled is ezeket a gondolatokat, legyenek a segítségedre. Mindennap válassz ki legalább egyet, és valósítsd meg!

„1. Csak ma boldog leszek. Hiszem, hogy Lincolnnak igaza volt: A legtöbb ember olyan boldog, amennyire elhatározza magát, hogy az legyen. A boldogság belülről jön, nem külsőségektől függ.

2. Csak ma megpróbálok alkalmazkodni az adott helyzethez, és nem vágyaimhoz igazítani mindent. Úgy veszem családomat, üzleti ügyeimet és szerencsémet, ahogy jön, és én alkalmazkodom hozzájuk.

3. Csak ma törődni fogok a testemmel. Megdolgoztatom, vigyázok rá, táplálom, nem élek vele vissza, és nem hanyagolom el, hogy tökéletesen engedelmeskedjen parancsaimnak.

4. Csak ma megpróbálom csiszolni az elmémet. Tanulok valami hasznosat. Nem leszek szellemileg tunya. Olvasok valamit, ami erőfeszítést, gondolkodást és figyelmet kíván.

5. Csak ma edzeni fogom a lelkemet háromféle módon: jót teszek valakivel és titokban tartom; megcsinálok két dolgot, amihez nincs igazán kedvem – ahogy William James mondja – csak az edzés kedvéért.

6. Csak ma kedves leszek. Olyan jól fogok kinézni, ahogyan csak tudok, csinosan öltözködöm, halkan szólok, udvariasan viselkedem, bőkezű leszek a dicséretekkel, senkit sem bírálok, nem találok hibát semmiben, és nem próbálok meg senkit sem megrendszabályozni vagy megjavítani.

7. Csak ma megpróbálok csak a mai napnak élni, nem akarom életem minden gondját egyszerre megoldani. Tizenkét órán keresztül képes vagyok megtenni olyan dolgokat, amelyeket egy életen át képtelen lennék.

8. Csak ma programot készítek. Leírom, mit akarok csinálni minden egyes órában. Lehet, hogy nem tartom be, de meglesz. Ez megszabadít két nyűgtől. A sietségtől és a bizonytalanságtól.

9. Csak ma szakítok magamnak egy fél órát, és pihenni fogok. Ebben a fél órában néha Istenre fogok gondolni, hogy egy kicsit távlatokban is gondolkodjak.

10. Csak ma nem fogok félni, főleg attól nem, hogy boldog legyek, hogy élvezni tudjam a szépet, hogy szeressek és higgyem, hogy akiket szeretek, viszontszeretnek.”

(Dale Carnegie: Sikerkalauz 2.)

Hiszem azt, hogy ha játékosabbá teszed a mindennapi feladataid megoldását, és gondolataidat a pozitív dolgok felé tereled, sokat teszel testi, lelki, szellemi egészségedért.

Mesélj gyermekednek, tanítványodnak arról, hogy milyen nagy öröm kalandként megélni a mindennapokat, amelyek lépésről lépésre visznek előre céljaik megvalósítása felé!