Hogyan befolyásolja a sport a lelkünket? Nem is kérdés: boldogabbá teszi!

runner-888016_1280

Test-szellem-lélek: manapság egyre inkább előtérbe kerül az a tudományos felfogás, amely az embert ebben a hármas egységben vizsgálja. Az alternatív orvostudomány ezt az elképzelést követi már a kezdetek óta. A hagyományos orvoslás is egyre inkább tényként kezeli a test és a lélek összefüggéseit. Azon sem csodálkozhatunk ma már, hogy a pszichológiai kezelések is gyakran mozgásterápiát alkalmaznak a gyógyításban, és egyre szorosabb az együttműködés a sport és a gyógyítás képviselői között.

Nem is olyan régen ezt az elképzelést még kinevették, de aztán a sok- sok sikeres kezelés és eredmény hamar elhallgattatta a kétkedőket. A háziorvosok nagy része azoknak a betegeknek, akik a stressztől szenvednek, aktív sportolást ír elő.

A sport és a lélek ma már elválaszthatatlan pár, ha az egészségünkről van szó.

A sport áldásos hatásai

Sok-sok tanulmány igazolta már, hogy a kitartó sportolás – mint a futás, nordic walking, biciklizés, vagy a túrázás – pozitívan befolyásolja a hangulatunkat, és segít a stressz csökkentésében. A fizikai terhelés után sokkal jobban érezzük magunkat, kiegyensúlyozottabbak leszünk. Sok mindent, ami korábban nyomasztó súllyal nehezedett ránk, sokkal jobb színben látunk. Egy egész napos kimerítő „agymunka” után jó hatással van ránk egy kis sportolás, és a szabadidőnket is kipihentebben és hasznosabban tudjuk eltölteni.

wanderer-455338_1280

Bizonyított az is, hogy a sport kiválóan alkalmas a függőségi problémák leküzdésére is. A káros szenvedélyek okozta vágyakozást – szinte fizikai fájdalmat – sokkal egyszerűbben győzhetjük le, ha helyette inkább sportolunk. A cigaretta okozta elvonási tünetekről például nagyon egyszerűen elterelhetjük a figyelmet egy kis mozgással.

Az endorfin mámora

Ezt a közvetlen összefüggést a boldogság és a mozgás között egy aprócska hormon okozza: a fizikai terhelés közben endorfin szabadul fel a szervezetünkben. Ez az a boldogsághormon, amely befolyásolja a hangulatunkat, és javítja a közérzetünket.

runner-888016_1280

A légzésünk, a szívverésünk és a vérnyomásunk összhangba kerül egymással, és intenzív sportolás közben elérhetjük az úgynevezett „flow-élményt”, amikor teljesen elmerülünk a feladatunkban, és minden energiánkkal koncentrálni tudunk.

Mellékhatások

A sport másik nem kevésbé fontos mellékhatása az, hogy javul az agyunk vérellátása is. Az aktívan sportoló emberek általában sokkal kreatívabbak és jobb problémamegoldók is. Ritkábban szenvednek a klassszikus öregkori betegségekben is.

Higgyük el mi is, hogy jobban tesszük, ha a mindennapi mozgást beépítjük az életükbe, legyen az akár egy félórás séta, vagy komolyabb edzés a konditeremben.

kettle-bell-592905_1280

Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a sportnak azért negatív hatásai is lehetnek. Gondoljunk csak a profi sportolókra nehezedő teljesítménykényszerre, ami miatt sok sikeres sportoló akár pszichológiai támogatásra is szorul.

Hétköznapi emberként gyakran komoly erőfeszítést igényel tőlünk is, hogy legyőzzük a motiváció hiányát, ilyenkor nekünk is segít, ha igénybe vesszük egy hozzánk közel álló személy támogatását. Kell valaki, aki segít, dicsér, motivál, és lelki támaszt nyújt.

Mi tehát a tanulság?

A sport formába hozza a testünket és a lelkünket, felfrissíti az agyműködésünket, és segít minket a lelki egyensúly kialakításában.

forrás: http://www. naturimpuls.fitness/2016/05/06/sport-macht-gluecklich