Higgy gyermekedben és hinni fog önmagában!

3.

Veled is megtörtént már, hogy felnőttként olyan feladatot kaptál, amiről azt gondoltad, nem tudod megcsinálni? Mondták azt neked ilyenkor, hogy „Azért téged bízlak meg vele, mert tudom, hogy meg tudod csinálni.” ? És lám, azon kaptad magad, hogy tényleg sikerült! Fantasztikus érzés volt, ugye? Valaki, a társad, a szüleid, a főnököd…, jobbnak hitt téged, mint te önmagadat! Szaknyelven ezt úgy hívjuk, hogy Pygmalion effektus vagy önbeteljesítő jóslat. Amikor környezetünk többet feltételez rólunk,  jobb képességűnek gondol, mint amilyenek vagyunk (illetve gondoljuk magunkat!), ezért nagyobb teljesítményre vagyunk képesek. Úgy is mondhatnám, hogy fel tudunk nőni a feladathoz J

Nincs ez másként gyermekeinknél sem!

Kutatásokkal bizonyították, hogy komoly eredményeket képesek elérni a gyermekek, ha tudatosan alkalmazzuk ezeket az önbeteljesítő jóslatokat náluk. Rosenthal és Jacobson általános iskolában végezett kísérlete is ezt bizonyítja. Találomra választottak ki gyerekeket, akikről azt mondták a tanáraiknak, hogy a tesztek alapján kimagasló teljesítményük van. Az iskolaév végén intelligenciateszttel megmérték a gyermekek intelligenciahányadosát. A találomra kiválasztott gyermekek 10 ponttal nagyobb IQ növekedést értek el, mint a társaik.

Mi ennek az oka? A kiválasztott gyermekekről, a kutatók véleményére építve, jobb képességeket feltételeztek tanáraik. Ezért többet mosolyogtak rájuk, elnézőbbek voltak a gyermekek tévedései miatt, biztatták és elismerték őket, ha sikeresen oldottak meg feladatokat. A gyermekek szerettek volna megfelelni tanáraik elvárásainak, érezték, hogy a pedagógusok hisznek bennük, így ők is hittek magukban! Nőtt az önbizalmuk és önbecsülésük, aminek kimutathatóan pozitív eredménye lett! Az önbeteljesítő jóslatok életünk minden területén, minden életkorban működnek!

Sokszor bele sem gondolunk, hogy szavainknak milyen hatalmas ereje van. Ez sokszorosan igaz gyermekeinkkel való kommunikációnk esetében. Első éveikben a szülők, a család, majd később a pedagógusok és barátaik visszajelzéseiből alakítják ki azt, hogy hogyan gondolkodnak saját magukról. Többek között ezek a vélemények is fontos szerepet játszanak az önbecsülés és önbizalom kialakulásában. Érzed, milyen komoly felelősség ez? Gondold végig, mit szoktál a leggyakrabban mondani gyermekednek. Azt, hogy „Hiszek benned, tudom, hogy meg tudod csinálni!” vagy „Áááá, meg se próbáld, ez neked úgyse megy!”. Ha hibázik,  „Lehet, hogy most nem sikerült, de tudom, hogy legközelebb menni fog!”  vagy „Gondoltam, hogy nem tudod megcsinálni.” Biztos vagyok benne, hogy neked is jobb érzés dicsérni őt és hinni a jobban, mint szidni gyermekedet és feltételezni a rosszat… Figyeld meg, bármit is mondasz neki, ő azt „beteljesíti”. Ha ezt tudod, egy olyan eszköz van a kezedben, amit ha használsz, jelentős pozitív változást tudsz elérni gyermeked életében. Képes vagy felvértezni őt a nehéz helyzetekkel szemben, hiszen a szülői szeretet és támogatás nyújtja a legnagyobb biztonságot számára!

A pozitív megerősítések hatalma

A Társas kapcsolatok havában kérlek, figyelj arra a valakire, aki egész életedben ott áll melletted, akire számíthatsz, aki jóban, rosszban tényleg ott van veled. Korholhatod, dicsérheted kitart melletted. Ez a valaki nem más, mint Te magad! Kérlek, állj meg egy pillanatra és vizsgáld meg, milyen a kapcsolatod önmagaddal? Milyen a belső beszéded? A legtöbbször biztatod vagy elmarasztalod magad? Nem tudom, te hogy vagy vele, de én felnőtt koromban tanultam meg pozitívan beszélni magamhoz. Nagyon sok rossz érzést és élethelyzetet elkerülhettem volna, ha mindazt, amit ma tudok, már gyermekkoromban elkezdhettem volna alkalmazni…

Arra biztatlak, dolgozz magadon, használd a pozitív megerősítéseket és add tovább a tudásodat gyermekednek is! Egészen kicsi kortól kezdődően meg tudod tanítani őt arra, hogy belső beszéde pozitív és megerősítő legyen, ezáltal támogató társa legyen önmagának. Egy bő éve már, hogy a következő mondatokat megtanítottam gyermekeimnek:

Szeretem magamat! Bízom magamban és a döntéseimben! Tudom, hogy ma csodás napom lesz! Hálás vagyok mindazért, amim van!

Ma Rebeka hat, Zalán öt éves. Fantasztikus látni, amikor egy nehezebb feladat előtt állnak, becsukják a szemüket, vesznek egy nagy levegőt, halkan ezt suttogják „Bízom magamban!”, és megcsinálják.

Kívánom neked, hogy legyél ösztönző társa önmagadnak és gyermekednek egy életen át!

Ha pedagógus vagy és szeretnéd, hogy a csoportod tanulhasson a társas kapcsolatok fontosságáról, akkor az aktuális havi témához tartozó oktatási segédanyagokat és a további hasznos információkat itt találod.

Megjelentek a gyerekek személyiségét fejlesztő Boldogságóra kézikönyvek pedagógusoknak és szülőknek.

Ha pedig szeretnéd te is fejleszteni magad, látogass el az ingyenes felnőttek számára készült Boldogságprogramunk oldalára.

Cikket írta:
Csitári Nikoletta
Stresszterapeuta

Forrás: Forgács J. A társas érintkezés pszichológiája – 2000. Kairosz Könyvkiadó, Budapest