Gyerekek üzennek március 20-án, a Boldogság Világnapján

Bó_ünneplés

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és általános iskolák számára, amely egy egész tanéven át tartó, az érzelmi intelligenciát fejlesztő élménypedagógiai program. A boldogság nemzetközi világnapja március 20-a, ezen a napon az Alapítvány idén is közösségi megmozdulásra hívja az óvodákat és iskolákat.

Az ENSZ által 2012 óta jegyzett Világnap célja felhívni a figyelmet a boldog és értelmes élet lehetőségére, amely tanulható és gyakorolható. A boldogság nemzetközi napjának ötlete egyébként Bhutánból származik, ahol elsőként vezették be a „Bruttó Nemzeti Boldogság” fogalmát. A boldogság nemzetközi napja azon a meggyőződésen alapul, hogy a boldogság alapvető emberi jog, és hogy a boldogság és a jóllét előmozdítása békésebb, igazságosabb és fenntarthatóbb világot eredményezhet. Ez a nap a boldogság erejének ünneplésére szolgál, hiszen a jóllét érdekében végzett cselekedetek pozitív változást hoznak az emberek életébe és mindenki számára jobb hellyé teszik a világot. Minden évben közzé teszik a World Happiness Reportot, vagyis a világ boldogságával kapcsolatos beszámolót. A 2023-as kutatási eredmények a jó cselekedetek és a társas támogatottság szerepét hangsúlyozzák a szubjektív pszichológiai jóllét szempontjából. Vagyis azok, akik gyakran járnak olyan közösségbe, ahol elfogadják őket és támogatják céljaikat, gyakrabban és erősebben élnek meg örömteli érzéseket, csakúgy, mint azok, akik mások érdekében jó cselekedeteket hajtanak végre.

A Boldogságóra Programban aktív pedagógusok és a programot fejlesztő szakmai csapat 2024-ben több olyan ötlettel is megszólítja az oktató/nevelő munkát végző szakembereket és intézményeket, amelyek mind a támogató közösségekre, mind a jó cselekedetek gyakorlására pozitívan hathatnak.

1.„Egy gyermek – egy üzenet” címszóval arra hívjuk a magyarországi és határontúli óvoda- és iskolapedagógusokat, hogy csoportjaikkal szívecske formájú üzeneteket készítsenek előzetesen, az élet kínálta apró örömforrások, a szeretet és az összetartozás jegyében.  Március 20-án pedig minden résztvevő csoport egy rövid sétát tegyen az intézményük környékén, amely során minden gyermek helyezze el az alkotását egy-egy postaládában. A kedves gesztuson keresztül így országszerte több tízezer család otthonába beköltözhet a Boldogság Világnapja. A helyi közösséget is megszólító ötlet Széll Henriett, Boldogságóra Pedagógus Nagykövettől származik, aki a Makói Óvoda intézményvezető helyettese, óvodapedagógusa. A megmozduláshoz máris rengeteg pedagógus csatlakozott a hálózatból és azon kívülről is. Élményeitekről számoljatok be nekünk ezen a linken!

2. Élő Hála-híd hívószóval Március 20-án, a Boldogság Világnapján az óvoda/iskola közösségi terében álljatok össze egy közös alkotásra. Az Élő Hála-hidat az építőelemek hálája építi, pl. úgy, hogy minden diák egy-egy hálát tesz hozzá. A híd forma kialakulását egy közös kezdetű “Hálás vagyok…” felkiáltás követheti, amely egyedileg fejezhető be. Ezt felülnézetből (pl. drónnal) fotózzátok, vagy videózzátok le, és még aznap töltsétek fel a Boldogságóra zárt tanári csoportba, vagy számoljatok be nekünk ezen a linken!

Mindkét közösségi akcióhoz a segédletek letölthetőek ezen a linken.

Március 20-a kiemelkedően fontos a Jobb Veled a Világ Alapítvány számára, hiszen minden évben a Boldogság Világnapján indul a Boldog Óvoda és Boldog Iskola pályázat. A pályázatra június 30-ig jelentkezhetnek azok az oktatási/nevelési intézmények, akik a következő tanévben cím megtartóként vagy új pályázóként szeretnék a boldogságórás tevékenységeket beépíteni a mindennapjaikba.

A Jobb Veled a Világ Alapítványról, a Boldogságóra programról és a pályázatról az alábbi weboldalon szerezhetnek bővebb információkat az érdeklődők:

https://boldogsagora.hu