Darumadarakkal a békéért

Daru_nyito

Iskolánk – a Báthory István Sportiskolai Általános Iskola– sok éve már rendszeresen vesz részt nemzetközi projektekben. Néhány éve közösen írtunk és rajzoltunk egy európai városokat –így a mi szűk hazánkat is, Veszprémet bemutató mesekönyvet a gyerekekkel.

Több, mint 10 éve részesei vagyunk a nemzetközi karácsonyfadíszcsere programnak is, ami sok örömet hozott már diákjaink életébe. Ennek a közös projektnek az angliai szervezői idén új ötlettel álltak elő, és keresték meg az európai iskolákat. A projekt célja közös élmények gyűjtése, nemzetközi összefogás és kapcsolatfelvétel a gyerekek között. A legfőbb cél a gyerekek béke iránti vágyának kifejezése volt, ami jelenleg sajnos aktuálisabb, mint az elmúlt években volt.

A japán Hirosimában a Peace Memorial Park látogatói élénk színű papírdarukat láthatnak mindenhol. Ezek a papírdaruk eredetileg az ókorból származnak, az origami vagy papírhajtogatás japán hagyomány, de ma már a béke szimbóluma. Sok országban békekívánságként hajtogatják őket a világban.

Ez a kapcsolat a papírdaruk és a béke között egy Sadako Sasaki nevű fiatal lány történetéhez kapcsolódik, aki az atombombázás után tíz évvel később halt meg leukémiában. Sadako két éves volt, amikor 1945-ben atombombát dobtak Japánra. Nem voltak látható sérülései, erős és egészséges lány lett. Azonban kilenc évvel később, ősszel, amikor a hatodik évében járt az iskolában hirtelen betegség jelei jelentek meg rajta. Februárban, a következő évben leukémiát diagnosztizáltak nála, és felvették Hirosimában a Vöröskereszt Kórházba. Abban a hitben töltötte ott napjait, hogy a papírdaruk hajtogatása segít neki felépülni. Élete végéig hajtogatta a darvakat, de 1955. október 25-én, nyolc hónapig tartó küzdelem után a betegséggel, elhunyt.

Sadako halála elindította a kampányt, hogy emlékművet építsenek, hogy imádkozzanak a világért, a békéért és az atombomba által megölt sok gyerekért. Megépült a Béke Emlékparkban álló Gyermekbéke Emlékmű. Később ez a történet elterjedt a világban, és most évente több millió darut helyeznek el az Emlékmű előtt.

Arra kérték az angliai szervezők a gyerekeket, tanáraikat, szüleiket , hogy szép békedaruk és galambok hajtogatásával készítsünk együtt, egy fantasztikus művészeti installációt a történelmi Durham város központjában. A darukat bármilyen papírból elkészíthettük, karácsonyi csomagolópapíról, színes papírlapokból vagy origami négyzetekből.

A gyerekek személyes üzenetet írhattak a békéről saját nyelven, vagy azon, amelyet tanulnak. A kisebb gyerekek egyszerűen leírhatták a PEACE szót angolul.

Az elkészült darumadarkat elküldtük Angliába, Durham városába. A daruk március 18-tól vannak kiállítva Durham központjában, a Prince Bishops Place-ben, egy hónapig. Ezt követően a daruk egy részét elküldik  Hirosimába a béke emlékműhöz.

A projekt felkeltette az angliai iskolák érdeklődését, valamint Európa-szerte és azon túl több iskola diákjai vesznek részt az európai projektben. Jelenleg 150 iskolánk vesz részt a projektben; nyugattól egészen az USA észak-karolinai Durhamig, keleten az indiai Gujaratig, északon Litvániáig és délen Görögországig. Ez valóban egy globális gyermekfelhívás a békére.

Magyarországról tudomásunk szerint a mi iskolánk és egy szolnoki iskola vesz részt a projektben, mi képviseljük Magyarországot. Ez hatalmas elismerést jelent a számunkra.

A projekt része a regionális nyelvi fesztiválnak, az Express Yourselfnek, amely 2024 januárjától márciusig tart.

Mivel a Durham City központjában felállított közös installáció méretei és befogadóképessége korlátozott, így az elkészült madarak egy részét minden iskola a saját elképzelései szerint önálló kiállításra, programra használhatta fel. Mivel iskolánk ebben az évben ünnepli 45. születésnapját, a mi madaraink az iskola folyosóit, auláját, és bejáratát díszítik a gála hetétől a tanév végéig.

A projektben alsósok, felsősök és a boldog iskola tanárai is lelkesen részt vettek. A projektünkről színes tudósítások jelentek meg az iskola Facebook oldalán, és a helyi városi televízió is tudósítást készített rólunk.

Fábiánné Morvai Dóra, Boldogságóra Pedagógus Nagykövet – Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola