9 tipp, hogy boldog kapcsolatod legyen a gyermekeddel!

01
  • Fogadd el nyugodtan a felkínált segítséget!

Nem kell mindent egyedül csinálnod, kérj nyugodtan segítséget! A nagymamák, a barátnőid és esetleg a bébiszitter néhány órára pótolhatnak Téged! Egy pihent anyukával sokkal könnyebb a gyereked élete! És az apukáról se feledkezzünk meg természetesen!

  • Mindenkinek van szüksége egy kis szabadidőre!

Találkozz a barátnőiddel, sportolj, élj a hobbidnak, vagy egyszerűen csak legyél néhány órát kettesben a pároddal! Az édesanyáknak is ki kell kapcsolódni, szállj ki néha a mókuskerékből!

  • Felejtsd el a tökéletességet!

A háztartás néha szaladni fog, a jó előre elkészített tervek egy része valószínűleg felborul majd. Fogadd el, hogy nem lesz mindig élére vasalt a ruha, és az ablakok se mindig fognak úgy ragyogni, mint a reklámokban!

  • Kedves apukák! Ideje bekapcsolódni a munkába!

Engedd a párodat is próbálkozni! Lehet azt hiszi, kisebb gyerekekkel még nem tud mit kezdeni, de sok minden kimarad az életéből, ha meg sem próbálja! Leckeírás? Vacsora? Egy jó kis játék? Sőt, házimunka! Egy talpraesett férfinak ez nem lehet probléma!

  • Időbeosztás és munkamegosztás!

Húzd meg a határokat, és oszd meg a feladatokat! Mindannyian a munka mellet próbálunk boldogulni a hétköznapokban. Legyen meg mindennek a felelőse- a gyerekek is részt vállalhatnak ebben, ahogy cseperednek- de légy tekintettel másokra is. Ha egyikőtöknek fárasztóbb, stresszes napja volt, vállaljátok át egymás feladatait, hagyjátok pihenni egymást!

  • Légy pozitív!

Próbálj mindent a jó oldaláról nézni! ne felejtsd el a régi mondást: Minden rosszban van valami jó! Nem tragédia, ha nem alakul minden úgy, ahogy azt elképzelted!

  • Tanulj meg veszekedni!

Minden családban vannak konfliktusok. Nem lehet mindig elkerülni a vitát, veszekedést. De tartsd be a szabályokat: beszéld ki magadból a problémát, ne minősíts, használj semleges kifejezéseket, ne bántsd meg a másikat, és a legfontosabb: tudj bocsánatot kérni!

  • Ne felejtkezz el a hétköznapokban sem az érzelmek kimutatásáról!

Az esti puszi, az ölelgetés, egy váratlan simogatás a gyerek feje búbjára mindenkinek jól esik. Ne csak szavakkal fejezd ki az érzéseidet, az érintések néha beszédesebbek!

  • Ne szégyellj profi segítséget kérni, ha úgy érzed szükséged van rá!

Néha bizony kevesebb időnk jut a gyerekekre, vagy idegesebbek vagyunk a kelleténél. A gyerekekkel előfordul,hogy komoly konfliktusokba keveredünk. Ilyenkor nem egy felesleges ajándék, vagy büntetés a megoldás, ha egyedül nem megy, nem szégyen egy tanácsadó, vagy szakember segítségét kérni!

Ha pedagógus vagy és szeretnéd, hogy a csoportod tanulhasson a társas kapcsolatok fontosságáról, akkor az aktuális havi témához tartozó oktatási segédanyagokat és a további hasznos információkat itt találod.

Megjelentek a gyerekek személyiségét fejlesztő Boldogságóra kézikönyvek pedagógusoknak és szülőknek.

Ha pedig szeretnéd te is fejleszteni magad, látogass el az ingyenes felnőttek számára készült Boldogságprogramunk oldalára.

A cikket írta:

Morvai Dóra

Forrás: Huffingtonpost