6 bevált tipp az optimizmus növelésére

6 bevált tipp az optimizmus növelésére

Azok a gyerekek, akik pozitívan állnak a mindennapokhoz, alapvetően könnyebben veszik a kihívásokat, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak. De mitől lesz egy gyerek optimista?

Adunk hozzá 6 bevált tippet, próbáld ki!

1. Szokjatok le a panaszkodásról

Mindannyiunkkal előfordul, hogy panaszkodunk: “jaj, betemet a sok munka az irodában”, “siess már, megint el fogunk késni”. Minél többet foglalkozol a negatív gondolatokkal, annál inkább arra koncentrál az agyad, és kialakul a pesszimizmus. Minél többet panaszkodsz a sok munka, a pénzügyi gondok miatt, annál inkább valószínű, hogy a gyerek is ezt tanulja meg. Helyezd inkább a nap pozitív történéseit a középpontba.
Tökéletes időpont lehet erre a közös vacsora, ahol mindenki elmesélheti a nap legrosszabb és legjobb élményét, átbeszélhetitek a nehézségeket. Akár egy reményt is megfogalmazhattok a következő napra.

2. Ne állíts túl nagy elvárásokat

Előbb vagy utóbb minden gyereknél eljön az idő, amikor egyedül kell öltöznie, összerakni az ágyát, segíteni teríteni stb. Fontos azonban, hogy ne állíts túl nagy elvárásokat. Ha nincs sikerélménye, az életkorához mérten túl nehéz vagy bonyolult feladatot kap, akkor csalódott lesz.

3. Engedd el a kezét

Minden szülő szeretné megvédeni a gyermekét a csalódásoktól, sérülésektől. A túlzott védelmezéssel azonban épp az ellenkező hatást érheted el. Engedd el a kezét, hagyd próbálkozni, abból fog tanulni, és erősödni.

4. Ne reagálj azonnal

Egy óvodai vagy iskolai konfliktus hallatán minden nőben feltámad az anyatigris, és legszívesebben azonnal leteremtené a bántalmazó, szitkozódó kisgyereket. Ezzel azonban sajnos egyáltalán nem oldod meg a helyzetet. Előfordulhat, hogy még inkább tovább ront a kapcsolaton. Ehelyett inkább tanítsd meg megvédeni magát. Otthon, nyugodt körülmények között beszéljétek át a helyzetet, mi lehetett volna a pozitív végkimenetel, mit lehetne adott helyzetben reagálni, hogyan tudja megvédeni magát. Ez az önbizalmát is növelni fogja és a büszke lesz magára, hogy a segítséged nélkül is ki tudott állni magáért.

5. Ne engedd visszaesni

Sajnos egyetlen rossz élmény vagy kudarc is elegendő lehet ahhoz, hogy a gyerekek elkezdjék a hiányosságokat látni magukban. Ezt nem engedheted meg. Sokat segíthet, ha ebben a helyzetben megtanítod más perspektívába helyezni a dolgokat. “Ez egy nehéz feladat, a legtöbben nem tudják azonnal megcsinálni. „Semmi gond, gyakoroljuk és neked is menni fog.” Adj neki reményt, hogy elérheti a célt.

6. Maradj reális

A pozitívan gondolkodók könnyen esnek abba a hibába, hogy túlságosan pozitívan látják a jövőt, háttérbe szorul a realitás, ami ugyanolyan veszélyes lehet, mint a pesszimizmus. Az optimizmus azonban egyben a realitásérzék megtartását is feltételezi. Egy nehéz feladat esetén mondd el neki, hogy ez bizony nem fog egyik pillanatról a másikra sikerülni, mert tényleg nehéz. Biztosíts neki segítséget, támogatást, és reményt, amire támaszkodva ő maga is meg tudja majd oldani.

Megjelentek a Boldogságóra kézikönyvek és munkafüzetek (3-6, 6-10, 10-14, 14-20 éves korosztály számára)

A Boldogságórák témái között természetesen helyet kapott az optimizmus is, és a kézikönyvben és a munkafüzetben is számos kreatív, érdekes és izgalmas feladatot találsz a gyerekek optimizmusának növeléséhez.

Szerezd be gyermeked, tanítványaid számára!

2