5 módszer az optimista gyerek neveléséhez

5 módszer az optimista gyerek neveléséhez

Az egyik legnagyobb ajándék, amelyet egy gyermeknek adhatunk, ha megtanítjuk neki, hogyan vegye könnyedén az életet, figyeljen és értékelje a saját boldogságát. Mert a boldogság tanulható.

Persze az élet nem csak pozitív dolgokat tartogat, néha szembe kell nézni a nehézségekkel, csalódottsággal, megbántottsággal. Szülőként és pedagógusként azonban számos eszköz áll rendelkezésre, hogy optimista gyereket nevelj.

Adtunk már tippeket ahhoz, hogyan növeld a gyerek optimizmusát és hogyan tanítsd meg az élet napos oldalát figyelni, ezúttal 5 olyan módszert tanulhatsz meg, amelyek számodra teszik könnyebbé a folyamatot.

1. Maradj türelmes

Az indulatok újabb indulatokat szülnek, felnőttként pedig neked kell jobban kontrollálni az érzéseidet. Tanuld meg megőrizni a nyugalmadat akkor is, ha a gyerek pl. rossz jegyet kap az iskolában. Ő éppen elég rosszul érzi magát emiatt, viszont sokat segíthetsz neki, ha támadás helyett inkább pozitív megközelítést alkalmazol.

2. Beszéljetek az érzelmeiről

A mindennapi csalódások és kudarcok teljesen maguk alá tudják temetni a gyerekeket. Fontos, hogy ilyenkor tudjon veled beszélgetni az érzéseiről. Kérdezd meg, hogy érezi magát, mi jár a fejében. Már azzal, hogy meghallgatod és támogatod, sokat segíthetsz neki a negatív érzések leküzdésében.

3. Használj nyugtató kifejezéseket

Amikor rossz élmények érnek bennünket, hajlamosak a gyerekek az egész világot feketének látni, és még drámaibb jövőt vizionálnak. Az olyan nyugtató mondatok, mint a “Minden rendben lesz”, “Együtt megoldjuk” vagy “Kitalálunk valamilyen megoldást” elraktározódnak a tudatalattijában, és később is elő tudja szedni majd őket hasonló helyzetben.

4. Növeld az önbizalmát

A gyerekek önbizalma rendkívül törékeny, ezért folyamatos gondozást és fejlesztést igényel. A Boldogságóra kézikönyvekben számtalan fejlesztő feladatot találsz ehhez. A hozzá készített munkafüzetbe pedig írhatnak, rajzolhatnak és színezhetnek a gyerekek, és később is visszanézhetik egy adott élethelyzet megoldását.

Megjelentek a Boldogságóra kézikönyvek és munkafüzetek (3-6, 6-10, 10-14, 14-20 éves korosztály számára)
Neked még nincs Boldogságóra kézikönyved? Szerezd meg itt »

2

5. Engedd, hogy kezelje a helyzetet

Bár sokszor egyszerűbb lenne egyszerűen megoldani a problémás helyzeteket a gyerek helyett, ez nem szolgálja az ő érdekeit. Ehelyett inkább kérdezd meg, hogy milyen ötlete van a szituáció megoldására. Mivel ő részese az adott helyzetnek, ezért sokkal életszerűbb ötletekkel is előállhat, mint amit te javasoltál volna.

Olvass még többet az optimista gyerek neveléséről itt »