45 éves jubileumát ünnepli a Báthory Iskola, az ország első Boldog Iskolája

Nyitó

Március 21-én este a városi művelődési házban, az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek.

Rendkívül színvonalas, megható műsorral készültek a Báthory gála fellépői. Az ünnepélyes eseményen felszólalt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Beszédét külön fűszerezte, hogy Navracsics szintén báthorys diák volt, így emlékeit felidézve mesélt arról, hogyan épült fel a panelrengeteg közepén egy rendkívül színvonalas iskola, 1978-ban.

Sokan a mai napig piros iskolának hívják, Navracsics szerint elképesztően modern és élvonalbeli iskola volt, ahol délután is volt tanítás, hiszen olyan sokan jártak oda. A miniszter hozzátette: tanuszodájuk is volt, mi több, még használhatták is, folytatta humorosan. Véleménye szerint az intézmény rendkívül erős értékrendet kínált, s ez a „Báthory örökség” a mai napig kíséri útján.

„Itt egy olyan tantestület vár minket, akik hozták azt a pedagóguskultúrát, ami Magyarországon mind a mai napig meghatározó, és aminek köszönhetően az egymást követő nemzedékek, akik az iskolát elvégzik, egy nagyon erős és tartós értékrendszer alapján élhetik az életüket. Itt, a Báthoryban megtanuljuk azt, hogy a korszerű feltételekkel és eszközökkel, valamint a jobb tanárokkal jobb eredményeket is lehet elérni. Ez az útravaló az, ami a Báthory öröksége is, és ami végig kísért engem is az életemen. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy a Báthory a nemzedékek között is hidat képez.” – fogalmazott a miniszter. Úgy vélte, az igazán jelentős iskola és a jelentős pedagógusegyéniségek – amelyek a Báthoryt jellemzik – olyan közösséget adnak, ami tartós értéket jelent azoknak, akik részesei voltak ennek.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, és feltette a kérdést: vajon mit jelent egy iskola egy város számára? Az 1700-as évek elején, amikor végre a török elhagyta a várost, és ott volt egy lepusztított vár, volt egy bátor püspök, aki azt mondta, hogy a túlélés egyetlen esélye, hogy iskolát hozzanak létre. Ekkor jöttek be a piaristák. A két világháború között közadakozásból a veszprémiek létrehoztak egy zeneiskolát, ami ma közel ezer növendéknek biztosít zenei képzést. Mind a kettő fontos pillanat volt a város életében, és az iskola volt az, ami reményt adott, ami jövőt tudott mutatni – emelte ki. A Báthory 45 éves születésnapja kapcsán megjegyezte, nem elég létrehozni valamit, azt életben is kell tartani. Nem az épület a fontos elsősorban, hanem az a szellemiség, amit a gyerekek kapnak. A történelmi múltat vizsgálva egyértelmű, hogy amikor veszély fenyegette a várost, s amikor újjáépítésre volt szükség, a túlélés és a továbblépés zálogát mindig az iskolák építése jelentette. Ahol otthon van, ott van iskola is. Porga Gyula megköszönte a szülőknek, hogy a mai napig bíznak az intézmény szellemiségében, és oda íratják gyermekeiket.

A volt, immár nyugdíjas kollégák mellett iskolánk ismert, híressé vált tanulói is részt vettek a rendezvényen. Lékai-Kis Ramóna színésznő és műsorvezető szívhez szóló videóüzenetben csatlakozott az ünnepléshez.

Pohl Brigitta, az iskola igazgatója elmondta: a jelen a múlt és a jövő találkozik ezen az eseményen, tehát az elődökre is emlékezünk. A szóban forgó rendezvény a jubileumi programsorozat ékköve, amit megelőzött már számos ünnepély, és még nincs vége. Az esemény az iskola összetartó közösségét fémjelzi, amelyet az elődök megalapoztak. Az igazgató köszönetet mondott a munkatársaknak, a szülőknek, a diákoknak, és mindenkinek, aki hisz a Báthory intézményében, szellemiségében.

Pohl Brigitta elmondta, hogy a jeles évfordulóknak megvan a maguk katalizátorszerepe, mert figyelmünk fókuszába emelnek fontos fordulópontokat. Az évfordulós megemlékezésekben találkozik múlt, jelen és jövő. „Mi elődeinkre emlékezünk, s ők üzennek nekünk. A tavalyi és az idei tanévünk is ünnepi, jubileumi hangulatban telt: tavaly a Kék Madár személyközpontú programunk 30., sportiskolánk 15. évfordulóját ünnepeltük meg méltóképpen. Idén pedig iskolánk fennállásának 45. évét. Nem az intézmény sikerének 45. évét ünnepeljük, hanem a Báthory erős, nagyszerű közösségét és ennek eredményességét, sikerét. Ezt a közösséget létre kellett hozni, majd össze kellett tartani, folyamatosan fejleszteni. Ebben nagy szerepe volt a mindenkori igazgatóknak. A jövő sikerének záloga pedig a jelenlegi tantestület, a munkájukat segítő kollégák.„– fogalmazott az intézményvezető.

A beszédek után a város szellemi és művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, a város jó hírének öregbítéséért végzett tevékenység elismeréseként Pro Meritis érmet vehetett át Buknicz Erzsébet, aki 1990 óta a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola pedagógusa. Személyiségét az állandó fejlődés jellemzi. Nagyon tájékozott, felkészült, következetes, határozott személyiség, aki a nevelés terén is nagyon eredményes. A sokrétű iskolai munkássága mellett is folyamatosan képzi magát: mesterpedagógus, továbbá szakértőként segíti, illetve motiválja kollégáit.

A tavasz során rengeteg előkészítés, kutatómunka után megjelent a Báthory Iskola történetét bemutató könyv is. A veszprémi „piros iskola” – vagyis a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola – 45 évének történetét az iskola egykori diákja és jelenlegi tanára, Rybár Olivér kutató és boldogságórás pedagógus mutatta be egy kötetben.

 A jubileumi rendezvényeket a gála mellett sok program egészíti ki, javában zajlanak a tanulmányi versenyek, a kirándulások, a művészeti bemutatók. Az éves rendezvényeket áprilisban az alkotó pedagógusok kiállítása zárja majd.