13 mondat, amivel a feszült gyereket megnyugtathatod

13 mondat, amivel a feszült gyereket megnyugtathatod

Elkezdődött az iskola/óvoda és nincs olyan család, ahol ne hangozna el a sokszor az egész reggelt meghatározó mondat:

Nem akarok iskolába/óvodába menni.

Aztán próbálod nyugtatni, hogy jól fogja magát érezni, ott lesznek a barátai, a tanító néni/óvónéni is nagyon kedves, és hamarosan újra találkoztok.

Persze ezek a mondatok a legtöbb esetben nem használnak, a kicsi vigasztalhatatlan, te pedig megsemmisülve ülsz és keresed a tökéletes megoldást, ami megnyugtathatná.

Egyes gyerekeknél előfordulhat, hogy csak figyelemfelkeltés áll a háttérben, a legtöbb esetben azonban a gyerekek valóban aggódnak és szoronganak a rájuk váró nap miatt. A legjobb megoldás ilyen helyzetben, hogy barátilag, támogatóan állsz hozzá a kérdéshez, és a nyugtató mondatok helyett inkább az önbizalmára és az önbecsülésére próbálsz meg hatni. Például hasonló mondatokkal:

1. Itt vagyok, biztonságban van.

A gyermekkori szorongások hátterében sokszor a bizonytalanság, a váratlantól való félelem áll. Sokszor a megnyugváshoz elég egy ölelés, ha tudja és érzi, hogy biztonságban van, hogy rád számíthat. Ilyenkor az “Itt vagyok, biztonságban vagy.” mondat csodákra lehet képes.

2. Beszélgessünk róla.

A gyerekek sokszor nehezen tudják megfogalmazni a problémáikat, hogy mi bántja őket, viszont ha már nevén tudják nevezni, az jó lépés lehet a gondok leküzdéséhez is. Vonuljatok el a szobájába, bújjatok össze és kérd meg, hogy mesélje el, hogy mi pontosan a baj. Nem biztos, hogy azonnal meg tudja fogalmazni, de légy türelmes, ne add a mondatokat a szájába, ne javítsd ki. Hagyd, hogy ő magyarázza el, mi okozza a nehézséget számára.

3. Szerinted mekkora a probléma?

Még velünk, felnőttekkel is előfordul, hogy nagyobbnak képzelünk egy problémát, mint amekkora az valójában. Kérd meg a kicsit, hogy mutassa meg mekkorának érzi a bajt, pl. kitárt karokkal.

4. Űzzük el az aggodalmadat!

Magyarázd el a gyereknek, hogy az aggodalom olyan, mint egy bosszantó bogár. Képzelje el a bogárként és azt is, ahogy elűzi maga mellől. Közben mondagathatja, hogy “Menj innen”, “Nem vagy rám hatással” stb.

5. Győzzük el együtt!

A kicsik még nem tudják pontosan megfogalmazni az aggodalmaikat, ezért esetükben jó lehet, ha rajzolással, festéssel adhatják ki a bennük rejlő érzelmeket. Adj neki papírt és színes ceruzát, majd kérd meg, hogy rajzolja le, ami aggasztja. Ha elkészült, magyarázza is el neked, hogy mit rajzolt.

6. Változtassuk meg közösen a végét.

Felnőttként is gyakran előfordul, hogy a nehézségek szinte ismétlik önmagukat, újra és újra visszatérnek. Üljetek le, és beszéljétek át, hogy milyen más, pozitívabb végkifejlete lehetne még az adott nehézségnek.

7. Mi minden fog ma történni?

A bizonytalanság félelmet kelt. Minél többet tudsz azonban róla, annál inkább csökken a félelem is. Ha már tudod, hogy mi okozza a kicsi nehézségeit, szedj össze róla minél több információt, érdekességeket, megoldási lehetőségeket

8. Szerinted hogy tudnál megnyugodni?

A listában lévő technikák mindegyike jó megoldás lehet a feszültség és az aggodalmak csökkentésére. Persze nem mindegyik működik minden gyereknél. Adj neki tippeket, és engedd, hogy ő válassza ki, hogy számára melyik a legszimpatikusabb.

9. Vegyünk együtt mély levegőt.

Néha a gyerekek annyira feszültek és nyugtalanok tudnak lenni, hogy mindenféle bátorításnak vagy segítségnek ellenállnak. Ilyen esetben használd a légzés nyugtató hatását. Mutasd meg neki, hogyan vegyen nagy levegőt, majd lassan fújja ki. Csináld vele te is, sőt, akár magadhoz is ölelheted, hogy érezze, ahogy te lélegzel.

10. Ez ijesztő, de…

Azzal, hogy elismered a félelmét, megnyugtathatod. Az “Ez ijesztő, de…” kezdetű mondatot viszont fejezd be úgy, hogy attól biztonságban érezze magát. Pl. Ez ijesztő, de te megbirkózol vele. Ez aggasztó, de rajtad nem foghat ki. stb.

11. Alig várom, hogy mesélj róla.

Elejét veheted a későbbi aggodalmaknak, ha a nap végén is felhozod a problémát. Kérd meg a gyermekedet, hogy mesélje el a napját, így ő is beláthatja, hogy feleslegesen aggódott korábban.

12. Mire vagy szükséged?

A nagyobb gyerekek már pontosan meg tudják fogalmazni, hogy mire van szükségük, mitől tudnának megnyugodni. Bízz a gyermekedben, kérdezd meg, hogy mire van szüksége. Sokszor elég egy kis beszélgetés vagy egy ölelés.

13. Megértem az érzéseidet.

Amikor elhatalmasodik rajtunk a szorongás és a félelem, akkor képtelenek vagyunk tisztán látni. Így van ez a gyerekeknél is. Mesélj neki olyan történetet, amikor te is hasonlóan érezted magad, mondd el neki, mi lett a vége, hogyan oldottad meg a helyzetet. Ebből is sokat tanulhat.
A szorongás és a félelem minden gyereknél máshogy jelentkezik, és persze mindegyiküknél más lesz a megoldás kulcsa is. Próbáld ki sorra a fenti technikákat és kísérletezzétek ki, hogy nála melyik működik a leginkább.

A Repülj velem című új, énképet és önbizalmat fejlesztő CD-t is érdemes reggelente hallgatni. A Napindító Útravaló Dal egyszerűbbé teszi a reggeleket, a Tükördal az önbizalmat fejleszti, az Ügyes vagyok, okos vagyok című dal pedig kellő energiával töltheti fel indulás előtt.

Hallgass bele a CD dalaiba itt »