ÖTLETTÁR 32. – Családi kihívás – Hasonlítunk a méhekre?

otlettar_32_bejegyzes

A méhek és mi

Tudtad, hogy május 20-a a méhek világnapja mindössze csupán 2 éve? Ezzel a nappal kívánják felhívni a figyelmet a méhek és más beporzók alapvető szerepére az emberek és a bolygó egészségének megőrzésében. 

Albert Einstein állítólag egyszer azt mondta, hogy ha a méhek eltűnnek, akkor az emberiségnek már csak négy éve van hátra az életéből. A legújabb kutatások szerint ez az állítás egyre inkább helytálló. A világ mezőgazdaságának körülbelül 70%-a függ ezektől a rovaroktól. A méheken kívül sok lepkefaj, darázs, légy, egyéb rovar, valamint denevérfélék és madarak vesznek is részt a beporzásban, és létszámuk évről évre egyre nagyobb veszélyben van.

Talán nem pont Albert Einstein szavai motiválták az Egyesült Nemzetek Szervezetét arra, hogy kijelölje ezt a világnapot, hanem egy sürgető szlovéniai beadvány, amelyet állítólag három évig vizsgáltak, míg végül az 1734. május 20-án született Anton Janša (az európai modern méhészet úttörője, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője) méhészeti munkásságának emléket állítva az ő születésnapjának dátuma lett a méhek világnapja. Első ízben pedig 2018-ban került a naptárakba.

Szerinted van valami, amiben hasonlítotok a méhekre?

Talán a szorgalom, talán a matematikai tudás, talán a szimmetriára való különleges képesség, talán a méz szeretete, az állhatatos munkakedv, vagy az otthoni kiegyensúlyozott munkamegosztás? 

Gyűjtsetek össze minél több információt a méhekről, és találjatok minél több hasonlóságot magatokkal, úgy is mint egyén és úgy is, mint családi rendszer!

Vegyétek elő a szükséges eszközöket és módszereket a matematikai tudástáratokból és készítsetek el az alábbi rajzhoz hasonló ábrát! A mi sablonunkat innen tudjátok letölteni!

Szükséges eszközök: vonalzó, ceruza, radír, legalább egy A/4-es üres lap, filc, színesek

Közben hallgassátok Bobby McFerrin Don’t Worry Be Happy című dalát!

Az elkészült ábrát tegyétek ki a falra és vezessétek a kapcsolódási pontokat köztetek és a méhek között!

Szintén ebben a rajzban tegyetek fel egymásnak minél több kvíz kérdést a méhekről!

Küldjetek fotót az elkészült alkotásokról e-mailben az info@boldogsagora.hu e-mail-címre és mi közzétesszük azt a Facebook oldalunkon!

Ha tetszettek az ÖTLETTÁR játékos gyakorlatai, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>