ÖTLETTÁR 3. – Családi kihívás – Mérlegeljetek!

otlettar_3_bejegyzes

CSALÁDI KIHÍVÁS

Ebben a megváltozott helyzetben naponta szembesülünk azzal, hogy végesek az energiatartalékaink. Gyakrabban tapasztaljuk, hogy erőtlenek vagyunk, elfogy, elfolyik az erőnk, vagy épp ellenkezőleg, a kihívásokkal teli helyzet új energiákat is felszabadíthat bennünk, amik aztán helyet keresnek maguknak a mindennapjainkban. Gyermekeinknél is tapasztalhatjuk, hogy az energiaszintjük megváltozik az iskolai bejárós napokhoz képest, és ezzel párhuzamosan megéljük azt is, hogy talán ezt a sok többlet energiát nem megfelelően használják fel.
Saját és családi energiakészletünk feltérképezéséhez, és a pozitív energia lelőhelyek tudatosításához ajánljuk az alábbi 5 napos kihívásunkat.

ENERGIAMÉRLEG – 5 napos kihívás

Legal scale of justice icon

Energiát adó és energiarabló tevékenységeink

  • Mindenkinek egy-egy mérleg: Rajzoljatok (minden családtag magának) egy kétkarú mérleget, az egyik oldala az energiát elrabló dolgok, tevékenységek, emberek, a másik oldala az energiát adó dolgok, tevékenységek, emberek. Úgy készítsétek el a rajzot, hogy kifejezze, merre billen a mérleg és milyen mértékben. Töltsetek el egy kis időt azzal, hogy a mérleg két serpenyőjét teleírjátok azzal, ami most a te életedben a valóság. Tekints rá a mérlegre. Mit érzel, ha ránézel? Honnan tudnál energiát szerezni, hogy egyensúlyban legyen a mérleged?
  • Családi mérleg: Az egyéni rajzok és beszélgetés után készítsetek egy nagy mérleg rajzot is, ez lesz a család energiamérlege. Jelöljétek rajta, hogy melyik oldal az energiarabló dolgoké és melyik az energiát adóké. A jelölés lehet egyszerűen +/-, de mást is kitalálhattok. Figyeljétek magatokat a napok folyamán és ha valamelyik oldalhoz tartozó dolgot tapasztaltok vagy tesztek, tegyetek egy pöttyöt, csillagot, jelet a mérleg megfelelő serpenyőjébe.
  • A két serpenyő aránya: Esténként nézzetek rá közösen a mérlegre, hogyan alakul a két serpenyő aránya? Milyen dolgokra emlékeztek, amik az egyikbe vagy másikba kerültek?
  • Tanulság: Az öt napos kihívás végén pedig beszéljétek meg, mit tanultatok ebből a gyakorlatból. Mit fedeztetek fel magatokról? Milyen dolgok/tevékenységek/emberek adnak erőt a ti családotoknak?
  • Folytassátok: Gyűjtsetek családtagonként minimum 3 dolgot, amire a jövőben is figyeltek. Folytathatjátok a kihívást a következő héten is, immár csak ezekre az erőt adó dolgokra fókuszálva. A hűtőre vagy más központi helyre rakott családi energiaperselyben gyűjthetitek az energetizáló élményeket, gesztusokat. Mennyi mindent tudtok tenni azért, hogy a családon belül, OTTHON is energiát adjatok egymásnak

Ha tetszett a mai ÖTLETTÁR Családi kihívása, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>