ÖTLETTÁR 24. -Megteszem kirakó, kamaszteszt és kitartó kincskeresés

otlettar_24_bejegyzes
GYAKORLAT OVISOKNAK
GYAKORLAT KISISKOLÁSOKNAK
GYAKORLAT KAMASZOKNAK

Elköteleződés, kitartás

A céljaink eléréséhez vezető út nem ritkán göröngyös és állhatatosságunk, elköteleződésünk megmérettetik. Célokat kitűzni könnyedén mehet nekünk, ám vajon mennyire vagyunk kitartóak abban, hogy el is érjük őket? Lehet, hogy a cél valójában csak egy álom… és az is marad sokáig? 

Hogyan tudjuk saját kitartásunkat megismerni, fokozni? Nézzünk rá saját magunkra egy-egy játékos gyakorlat keretében!

Gyakorlat – Ovisoknak

Találd meg!

  • Készítsetek a gyermekekkel közösen 10 darab díszt (használjatok hozzá bármit, legyen az papír, gémkapocs, száraztészta stb.)!
  • Majd a gyerekek tudta nélkül rejtsétek el a lakás különböző pontjain, ahol a gyermek nem olyan könnyen, de észreveheti.
  • Tűzzetek ki egy határidőt, ameddig meg kell találnia az összes díszt! Ehhez nem kell tudni 10-ig számolni, mert ha 10 különböző díszt készítetek és azt megjegyzitek, vagy ha 10 azonos díszt készítetek, de különbözőképpen nevezitek el őket, akkor is sikerrel jártok!
  • Figyeljétek meg, hogy a játékos helyzet és a kíváncsiság milyen erős motiváló erővel bír a kitartó munkában!

Gyakorlat – Kisiskolásoknak

Ahelyett, hogy feladnám…

 

Instrukció a gyerekeknek:

Készíts egy kirakót, amelynek egyes darabjaira írd vagy rajzold fel, hogy mit tehetsz olyankor, ha egy kívánságod, célod elérése elé akadályok gördülnek! Mert ugye fel is adhatnád, de te nem teszed!

Hanem?  Helyette mit tehetsz? Mit teszel?

Készítettünk neked egy sablont is – látod, T alakú, hogy biztosan meg Tedd 😊

Ebben elrejtettünk 5 szimbólumot. Mi jut eszedbe róluk? Segítenek neked abban, hogy minél több tett rekesz ötletet gyűjt össze! 

A sablont innen tudjátok letölteni!

Gyakorlat – Kamaszoknak

Kombinált SWOT analízis

A SWOT analízis egy mozaikszó. Az egyes rövidítések jelentése a következő:

Strengths – erősségek: pl., ha szakács szeretnék lenni, megvizsgálhatom, hogy milyen tőlem függő, belülről fakadó tulajdonságok, képességek tesznek rá alkalmassá (szeretem a sülő sütemény illatát, jól bánok az arányokkal, merek kísérletezni, gyakorlott vagyok, mert hetente készítek valamit, kíváncsi vagyok, ha valami nem sikerül, addig nem nyugszok, míg tökélyre nem viszem az ízek harmóniáját stb.)

Weaknesses – gyengeségek: az előző példánál maradva itt olyan tőlem függő, belülről fakadó tulajdonságokat, képességeket gondolok végig, amiknek kevésbé vagy egyáltalán nem vagyok birtokában (pl. lassú vagyok, nem szeretem a lisztet, utálok sütés után takarítani stb.)

Opportunities – lehetőségek: olyan tőlem független, külső tényezők, amelyek hatáskörömön kívül esnek és előnyömre lehetnek (pl. versenyeken vehetek részt, külföldön tanulhatok tovább, találkozhatok híres cukrászokkal stb.)

Threats – veszélyek, akadályok: olyan tőlem független, külső tényezők, amelyek hatáskörömön kívül esnek és akadályozhatnak abban, hogy pl. cukrászként dolgozhassak (nincs pénzem drága eszközöket venni, a szakma megbecsültsége kritikus, mit szólnak hozzá a tanáraim stb.)

SWOT analízist tulajdonképpen bármivel kapcsolatban készíthetünk: pályaválasztás, egy vállalkozás, egy projekt, énkép, diák szerepkörünk alaposabb megvizsgálása stb. Érdemes 1-2 évente ugyanazt a témát ismét megvizsgálni ezen 4 dimenzió mentén, hogy lássuk, mivel gyarapodtak erősségeink, van-e olyan gyengeségünk, amiből erősség lett, hogyan változtak az akadályoknak látott veszélyek, és milyen új lehetőségek nyíltak előttünk. 

A SWOT analízis központi témája most a céljaid elérésével kapcsolatos kitartásod lesz, ehhez készítettünk el a következő, két lépésből álló gyakorlatot:

1. A mellékelt feladatlap segítségével készítsd el kitartásod SWOT analízisét!

A feladatlapot innen tudod letölteni!

Az analízisből leszűrt következtetéseknek megfelelően fogj hozzá a gyengeségek kijavításához minimalizálásához. A veszélyeket tudatosan elkerülve pedig figyeld a lehetőségeket!

Gyakran azért érünk el / nem érünk el célokat, mert tudat alatt a családtagjainktól belénk égett, igaznak elfogadott szlogenek, életigazságok, mintaképek kihatnak saját erőkifejtésünkre is. Például tudjuk, milyen hatással van ránk, ha az egyik rokonunk állandóan azt mondja, amikor belevág valami újba, hogy „á, abbahagyom, úgysem fog sikerülni”? Közönyösen hallgatjuk, netán követni fogjuk a példáját, vagy éppen ellenkezőleg, mi nem adjuk fel, amibe belevágunk?  

Ennek tisztázásához segít hozzá a SWOT analízis feladat második része:

2. Nézz körül családtagjaid között és vedd sorra, hogy hogyan érik el céljaikat! Ezekből mi van rád hatással, és melyik minta járul hozzá erősségeidhez, gyengeségeidhez, akadályaidhoz és lehetőségeidhez. A megtalált válaszokat rögzítsd a mellékelt feladatlapon!

A feladatlapot innen tudod letölteni!

Ha ezzel végeztél, nincs más hátra, mint újult erővel nekilendülni és akciótervet készítve lépésről lépésre feltérképezni a kitűzött célod eléréséhez vezető útvonaladat! Hagyd meg benne a „csoda”, a „kellemes, váratlan meglepetés” lehetőségét is!

Küldjetek fotót az elkészült alkotásokról e-mailben az info@boldogsagora.hu e-mail-címre és mi közzétesszük azt a Facebook oldalunkon!

Ha tetszettek az ÖTLETTÁR játékos gyakorlatai, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>