ÖTLETTÁR 22. – Ünnepeljük együtt a Föld napját!

otlettar_22_bejegyzes

A Föld napjára 

Védeni, meghálálni, visszaadni, vigyázni rá, tehermentesíteni, gondoskodni róla… talán a leggyakrabban elhangzó kifejezések a Föld Napján. Nagy megmozdulásokhoz csatlakozva, de a saját otthonunkban is megélhetjük ezeknek a szavaknak a számunkra fontos üzenetét, tartalmát.

De hogyan tudjuk a megváltozott körülmények között megünnepelni ezt a napot?

Két lehetőséget is hoztunk nektek a mai ötlettárunkban!

Énekelj a Földért!

Közös családi éneklésre invitálunk Benneteket a Föld napján!

Gyújtsatok egy gyertyát, ha van lehetőségetek a kertbe kimenni, menjetek ki és énekeljétek el közösen Bagdi Bella Gyújts egy gyertyát a Földért című dalát.

Fejezzük ki így az összefogásunkat, a törődésünket a Földünk iránt!

Ha van kedvetek, örökítsétek meg az eseményt és a Youtube-ra feltöltve küldjétek el nekünk a videó linkjét az info@boldogsagora.hu e-mail-címre és mi közzétesszük azt a Facebook oldalunkon!

Ezt a dalt Bella a Mindenki című Oscar díjas film kórusával együtt énekli az alábbi felvételen:

Tegyétek élhetőbbé a környezeteteket!

 

Mit és hogyan tudunk tenni a közvetlen környezetünkért? Hol tudjuk elkezdeni vagy apró lépésekkel folytatni a szemléletformáló, környezeti értékeinket szem előtt tartó folyamatot?

Sokszor halljuk, hogy a bolygó meg van terhelve. Túl sok a fogyasztás, a szemét, a felesleg, a holmi. Nem csak a környezetünknek megterhelő ez, hanem nekünk, embereknek is, mentálisan, lelkileg, olykor egészségileg is.

Amit magunk körül látunk, amivel körbe vesszük magunkat, az hat ránk. Lehet, hogy ennek nem vagyunk tudatában, de mindenképpen hatással van ránk, a hangulatunkra, az energiaszintünkre a környezet, amiben élünk, amiben a mindennapjainkat töltjük.

Nagy lehetőség mindenki számára, hogy olyanná alakítsa a környezetet, ami valóban pihentető, segíti a kikapcsolódást, a feltöltődést, a pihenést, a kreatív, nyugodt együttlétet. A Földért való cselekvéseink az otthonunkban, a saját környezetünkben kezdődik.

Ezért ma minden korosztályt arra hívunk, hogy ilyen szemmel vizsgálja meg és szortírozza a körülötte lévő dolgokat: mi az, ami felesleges? mi az, ami terhelő? 

Az otthonunk kiemelten fontos a számunkra, és különösen ebben a megváltozott helyzetben érdemes végiggondolni, mit tehetünk azért, hogy élhetőbb, energiát adó térré tudjon válni. Ehhez sokszor nem kellenek nagy dolgok és milliós felújítás, elég néhány apró változtatás és a dolgaink, holmijaink, tárgyaink felülvizsgálata.

A cél nem az, hogy a szortírozással, átválogatással még több szemetet termeljünk, sőt! Gondoljuk át, hogy az, ami nekem már nem ad örömöt, az kinek az életét gazdagíthatná, hol van rá nagyobb szükség.

Néhány szempont:

 • Kezd egy kis területtel! (mondjuk egy konyha vagy íróasztal fiókkal)
 • Kérdezd meg magadtól: Örömöt ad-e az adott tárgy? Feltétlen szükség van-e rá? Szereted-e? Energiát ad-e? Jól szolgálja-e a mindennapi életedet?
 • Vajon a  kitűzött céljaimmal összhangban van-e az adott tárgy?
 • Segít-e engem abban, hogy jobb emberré váljak?
 • Ha  a fenti kérdésekre igen a válasz, a holmi maradhat. Ha nem, tedd félre.
 • Terhelem-e vele a környezetemet?
 • A kiselejtezett darabok ne a kukába kerüljenek. Gondold át, hogy kinek, hova lehetne tovább adni, ahol még örülnek neki, jó hasznát veszik. 
 • Nem a nagyobb tér, pakoló felület a megoldás, hanem a kevesebb tárgy.

A szortírozáshoz egy letölthető infografikát is készítettünk nektek!

Tapasztald meg te is, hogy milyen megkönnyebbülést hoz, ha a felesleges dolgoktól megszabadulsz. Közben pedig remélhetőleg a szemléletünk is formálódik, hogy legközelebb a Földünket kímélőbb módon viszonyuljunk a  környezethez. 

Még néhány téma, szempont, amit átgondolhatunk ezen a napon:

 • Szelektív szemétgyűjtés – ti hogy álltok vele? 
 • Vízfogyasztás megfigyelése – hol tudtok csökkenteni rajta?
 • Halmozás csökkentése az otthonotokban.
 • Ültessünk, gondozzunk növényeket, virágokat az otthonunkban!

A gyerekeknek még hoztunk egy kreatív ötletet is a témában, amit otthon is meg tudtok csinálni:

Kreatív ötlet kicsiknek:

Remek felhasználása a maradék kék-zöld papíroknak:

 • Gyűjtsetek kék-zöld színű maradék papírokat és tépkedjétek kis cafatokra! Lehetnek ezek más anyagok is: gombok, fonalmaradék, anyagdarabka.
 • Az összetépett kis fecniket a letölthető Föld sablonra ragasszák rá a gyerekek, a vizek, óceánok helyére kék fecniket, a kontinensekre pedig zöldeket. A Föld sablon innen tölthető le!

Ha tetszettek az ÖTLETTÁR játékos gyakorlatai, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>