ÖTLETTÁR 20. – Családi kihívás – Cél! Tűz! Rajt!

otlettar_20_bejegyzes

A családi élet szervezése hasonló módon tudatosságot, odafigyelést, tervezést és rugalmasságot igényel, mint az életünk más területei.

Sokszor azonban ezeket a fogalmakat, hogy tudatosság, fókusz, kitartás, előremenetel, fejlődés vagy célkitűzés, az egyéni vagy a munkahelyi fejlődéssel kapcsoljuk csak össze. Pedig a családi élet is sokat gazdagodhat abból, ha közös célokat tűzünk ki és azokért közösen, mindannyian a képességeinkhez mérten teszünk is. Együtt határozzuk meg a határidőt és együtt ünnepeljük meg azt is, amikor elérjük a kitűzött célt. 

Ahogy haladunk a közös cél felé, átélhetjük, hogy együtt erősebbek, összetartóbbak, türelmesebbek leszünk és megtapasztaljuk a családtagokban rejlő erősségeket is. Fejlődik az egymás iránti felelősségvállalás is, hiszen mindenki részt vállal abban, hogy a közös dolgaink, álmaink megvalósuljanak.

Ezen a héten arra hívunk benneteket, családokat, hogy válasszatok ki egy közös célt és részletesen dolgozzátok ki, hogy hogyan fogjátok azt elérni. Ez lehet egy közös helység rendberakása, átrendezése, tavaszi lomtalanítás, közös alkotás vagy építése valaminek, de valamilyen közös tevékenység rendszeresítése, vagy egy esti rutin kialakítása, ahol helye van pl. egy társasozásnak. Különösen jó, ha ez egy olyan cél, amelyben együtt tesztek valamit a közös térért, időért, közös dolgokért. 

Kis és nagy célokat kitűzni ugyanúgy kell, ugyanazokból a lépésekből áll. Csak a nagyobbak eléréséhez több idő és erőfeszítés szükséges. Akkor fogtok tudni közösen nagy célokat kitűzni, majd elérni, ha kisebbeken sajátítjátok el a célkitűzés fortélyait.

Kezdjétek kicsiben, tanuljatok meg együttműködni egymással, és tűzzetek ki egyre nagyobb és nagyobb célokat.

  • Először is határozzátok meg a közös családi célotokat!
  • Tűzzetek ki mellé határidőt!
  • Szedjétek sorra a lehetséges nehézségeket, akadályokat!
  • Készítsetek akciótervet! Majd csináljátok végig lépésről lépésre! Egymás közt is osszátok fel a feladatokat!
  • Ünnepeljétek meg, ha elértétek a célotokat! (Nagyobb célok esetén a részcélokat is ünnepeljétek meg!)

A célkitűzést segítő letölthető táblázatért kattints ide >>

Jó tervezgetést!

 

Ha tetszett a mai ÖTLETTÁR Családi kihívása, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>