ÖTLETTÁR 18. – Utazás karantén idején

otlettar_18_bejegyzes_2
GYAKORLAT OVISOKNAK
GYAKORLAT KISISKOLÁSOKNAK
GYAKORLAT KAMASZOKNAK

 

Kapcsolat a környezetemmel

A környezetünkkel minden pillanatban kapcsolatban állunk, de vajon odafigyelünk-e rá eléggé, ápoljuk-e ezt a kapcsolatot vagy csak használjuk, kihasználjuk.

Sok írás számol be arról, hogy ebben a nehéz időszakban, amikor a járvány miatt gyárak állnak le, gazdasági folyamatokat korlátoznak, csökkent a légi forgalom és más környezetkárosító járművek használata is, a körülöttünk lévő természet kezd egy kicsit fellélegezni. Ez a jelenlegi helyzet pozitív hozadéka.

De nem csak a természeti környezettel való kapcsolatunk az, amire hathatunk, és ami hat ránk. Jelen pillanatban a legtöbb kapcsolódásunk a szűkebb környezetünkkel, a lakásunkkal, házunkkal, esetleg kertünkkel van.

Ahhoz, hogy igazán jól érezhessük magunkat a bőrünkben, és lelki jóllétünket fokozhassuk, a közvetlen környezetünkkel is foglalkoznunk kell.

Ahogy kint, úgy bent – tartja a mondás. Külső terünk rendezése egyben egy belső önismereti munkát is jelenthet. Amikor rendet rakunk a lakásban vagy magunk körül, rendezzük gondolatainkat is. Amikor megmossuk az ablakokat, azzal a saját tisztánlátásunkat is segíthetjük.

Érzelmi jóllétünket segíti, ha rendet teszünk magunk körül, és ha olyan tárgyakkal vesszük körül magunkat, amelyek örömöt okoznak, feltöltenek. Nézzünk szét a lakásban! Milyen tárgyak vesznek körül bennünket? Érdemes friss szemmel végignézni a lakásunkat, és csak azokat a tárgyakat megtartani, amelyek használata elengedhetetlen, vagy ami energiával tölt bennünket, amikor ránézünk vagy használjuk.

A környezettel való kapcsolatunk ápolása a tudatosítással kezdődik.

Ehhez hoztunk most néhány játékos ötletet kicsiknek és nagyoknak.

Gyakorlat – Ovisoknak

Légy idegenvezető a saját otthonodban!

Messzire utazni mostanában nem fogunk, az biztos. De a legjobb utazási irodák ajánlásával utazást szervezhetünk… a saját otthonunkba.

Utunk során mindannyian idegenvezetőkké válhatunk egy rövid időre. Az „idegenvezető” családtag fogjon a kezébe egy színes zászlót vagy esernyőt, hogy el ne veszítsétek szem elől. Majd indulhat az utazás.

Először érdemes a szülőknek, nagytesóknak kezdeni, majd ha már az ovis is elsajátította az idegenvezetés fortélyait, ő is idegenvezetővé válhat. A cél, hogy tudatosodjon benne, hogy hol lakunk, melyik helyiség mire szolgál, mi található benne. Érdemes odafigyelni a szokatlan vagy kevésbé szokatlan dolgokra is, amikor például a szétdobált játékok adják a hely látványosságát.

Vigyetek humort az idegenvezetésbe, és szőjétek bele ezeket a tárgyakat a mondanivalótokba. Például: „Itt láthatjuk a társasjátékból kimaradt bábukat, melyek csodálatosan díszítik a könyvespolcot, de amikor újra a gyerekszoba felé járunk, javaslom, vigyük magunkkal őket is.” Vagy „A földön fekvő zoknikat kivételesen nem kerüljük meg, hanem összeszedjük, és a szennyestartó felé vesszük az irányt. Fantasztikus út elé nézünk.”

Ezzel a játékkal illetve egy kis játékos rendrakással, humorral segíthetjük, hogy a gyerekek megismerjék otthonukat egy kicsit más szemszögből, megtanulják észrevenni azokat a dolgokat, amik körülveszik őket, és játékos módon tudatosíthatjuk bennük a rend jelentőségét.

Jó utazást!

Gyakorlat – Kisiskolásoknak

Ismerd meg a lakásod!

Ez a játék abban segít, hogy tudatosabban figyeljünk a környezetünkre, illetve hogy olyan részleteket is észre vegyünk a környezetünkben, amikre a mindennapokban nincs akkora figyelmünk.

Csak egy fényképezőgép kell hozzá, vagy egy telefon, amivel fotót lehet készíteni.

A feladat a következő:

  • Fotózz le egy részletet a lakásban, miközben a többiek becsukott szemmel számolnak.
  • Ha több eszköz is rendelkezésre áll, csapatokban is játszhattok, és egyszerre többen is készíthetitek a fényképeket. A lényeg, hogy akiknek ki kell találniuk, ne lássák, hogy hol készült a fotó.
  • Ezután mutassátok meg a képet a többieknek vagy a másik csapatnak, és találják ki, hogy pontosan hol, milyen szögből készültek ezek a fényképek.

Gyakorlat – Kamaszoknak

Álomszoba

Nagyon fontos, hogy olyan környezet vegyen körül bennünket, amiben jól érezzük magunkat. Valószínűleg te is olyan lakásban, házban laksz, ahol a szüleid alakították ki a különböző helyiségek stílusát, hangulatát. Ez nem biztos, hogy mindig egyezik azzal, ami neked is tetszik. Kérj engedélyt vagy segítséget a szüleidtől ahhoz, hogy ha még nem tetted, a saját szobádat, vagy ha közös szobád van a tesóval, egy saját sarkot, kuckót alakíthass ki magadnak, ahol zenét hallgathatsz, ahol olvashatsz vagy bármit, amivel szívesen töltöd az időd.

Ötletek, kérdések, amelyek segítségével kialakíthatod a saját álomszobádat, álomkuckódat:

  • Gondold végig, melyik a kedvenc színed, amit a legjobban látni szeretnél magad körül?
  • Mik azok a tárgyak, amik arra emlékeztetnek, hogy fontos vagy, értékes vagy, szerethető vagy?
  • Vannak olyan fotóid, amiket szívesen nézegetnél magad körül? Gyermekkorodból, családi képek vagy barátok fotói is lehetnek. Tedd ki őket oda, ahol mindig látod őket!
  • Vannak példaképeid? Ők is megjelenhetnek valamilyen formában ezen a területen.
  • Csak olyan dolgokkal vedd körül magad, amelyek örömöt okoznak, energiát adnak.
  • Keress 10 olyan dolgot a szobádban, ami fölösleges, és válj meg tőle!

Ha sikerült kialakítanod a saját álomszobádat, álomkuckódat, oszd meg velünk is Facebook-oldalunkon.

Ha tetszettek az ÖTLETTÁR játékos gyakorlatai, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>