ÖTLETTÁR 12. – Otthoni társas, bátorító ceruzák, álommeló

otlettar_12_bejegyzes_3
GYAKORLAT OVISOKNAK
GYAKORLAT KISISKOLÁSOKNAK
GYAKORLAT KAMASZOKNAK

 

Hogyan neveljünk növeljünk önbizalommal teli gyereket?

Azok az emberek, akik fejlődési szemléletmóddal rendelkeznek, könnyebben boldogulnak az előttük álló kihívásokkal, mert abban hisznek, hogy minden, ami körülöttük történik, rejt magában valami hasznot, értéket, fejlődési lehetőséget. Ezt a gondolkodásmódot már gyermekkorban érdemes kialakítani, erősíteni.

Kisgyermekkorban ez a szemléletmód legjobban úgy fejleszthető, ha pozitív visszajelzéseket adunk a gyermeknek konkrét tényekre, tevékenységekre, cselekedetekre alapozva.

Tanítsuk meg nekik, hogy teljesen rendben van, ha hibáznak, ha nem tudnak valamit. Hiszen mindannyian folyamatosan tanulunk, fejlődünk, és napról napra új készségek birtokába juthatunk, amelyek segítségével egy tegnap még lehetetlennek tűnő feladat megoldása lehetségessé válik.

Segítsük őket, hogy megértsék, bármit képesek megtanulni, ha kellő erőfeszítést tesznek bele. Ne féljenek a kudarctól, hanem örüljenek a hibáknak, hiszen ezek segítenek nekik, hogy még jobbá váljanak. Erre magunkat is érdemes gyakran emlékeztetni.

Ha megérti, hogy a „nem tudom”, az valójában „még nem tudom”, és megfelelő gyakorlással, erőfeszítéssel bármikor tudássá alakítható, akkor bátor, tettre kész gyermekből fejlődni képes, mindig tanulásra kész felnőtté válhat.

Gyakorlat – Ovisoknak

A nagy dobás a fejlődésért!

Egy olyan egyszerű otthon is elkészíthető társasjátékot hoztunk a legkisebbek számára, amellyel játékosan sajátíthatjátok el a fejlődési szemléletmódhoz tartozó stratégiákat, és erősíthetitek vele a gyermekek önbizalmát.

A társasjátékot innen tölthetitek le >>

Gyakorlat – Kisiskolásoknak

Bátorító ceruzák

Amikor a házidat vagy a fogalmazásodat írod éppen, és úgy érzed, nem tudsz megbirkózni a feladataiddal, vagy félsz, hogy hibázol, jó, ha emlékezteted magadat arra, hogy bármit képes vagy véghez vinni, ha elég kitartóan próbálkozol vagy gyakorolsz.
Ehhez készítettünk neked olyan bátorító üzeneteket, amelyek a fejlődési szemléletmódot erősítik. Minél többször ismétled el ezeket a mondatokat, annál jobban fogsz hinni magadban, új erőre kapsz, és könnyebbé válnak a feladatok is. Jól vésd az eszedbe ezeket a mondatokat!
Ha valamit nem tudsz, sose azt mondd: „Nem tudom.” Helyette használd ezt: „Még nem tudom.”
Elkészítése:

  • Innen töltsd le és nyomtasd ki a bátorító zászlócskákat vagy az üres sablonokat, amelyekre saját üzeneteket is írhatsz!
  • Vágd ki a zászlócskát és vágd be a két kis vonal mentén! Figyelj rá, hogy ne legyen túl nagy a nyílás, mert akkor lecsúszik a ceruzáról.
  • Illeszd a ceruzád vagy tollad végére!

Gyakorlat – Kamaszoknak

Álommeló

 

Gondolkodtál már azon, milyen munkát végeznél a legszívesebben? Mi a te álommunkád?

Ha nem számítana a pénz, mi lenne az a munka, amit szíved szerint végeznél?

Ha szeretnél közelebb kerülni az álommunkádhoz, töltsd le a munkafüzetet, és végezd el a benne szereplő feladatokat!

 

Ha tetszettek az ÖTLETTÁR játékos gyakorlatai, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>