ÖTLETTÁR 10. – Legyetek spagettik!

otlettar_10_bejegyzes
GYAKORLAT OVISOKNAK
GYAKORLAT KISISKOLÁSOKNAK
GYAKORLAT KAMASZOKNAK

A feszültségoldás fontosságáról

A mostani, megváltozott élethelyzet mindannyiunkra erőteljes hatást gyakorol, és szinte arra kényszerít, hogy “kitaláljunk valamit” a belső feszültségek, nehéz érzések, szorongás, félelmek enyhítésére. A feszültségszintünk magasabb, a megnövekedett feladatok, újszerű élethelyzetek, bekorlátozott lehetőségek és mozgástér pedig ezt egyre csak növelheti.

Ez a helyzet teljesen normális, és amit tehetünk az az, hogy tudatosan törekszünk ennek a megnövekedett feszültségszintnek a csökkentésére. Nem nagy dolgokra kell gondolni, apró trükkök, kis lépések rendszeres gyakorlása enyhíti a belső nyomást és segít bennünket, felnőtteket és gyerekeket egyaránt, hogy kiegyensúlyozottabban, nagyobb belső nyugalommal kezeljük az életünkben felmerülő helyzeteket, kihívásokat.

Ehhez javaslunk most 3 gyakorlatot kicsiknek és nagyoknak, kattints fentebb arra a kategóriára, amelyik érdekel, vagy görgess lejjebb!

Gyakorlat – Ovisoknak

Legyél te is spagetti!

Olykor a testünk megfeszül, de el is tudjuk engedni a megfeszült izmainkat. Mi magunk vagyunk a kapitány a testünkben, mi irányítjuk. Tudjátok, milyen a főtt spagetti? Laza, rugalmas, könnyen tekeredik. Játsszatok spagettit!

Gyakoroljatok, először ülve:

 • Feszítsétek meg az izmaitokat mindenhol! Még az arcon is… a kezetekben, a lábatokban, a hasatokban, a hátatokban, a popsitokban. Még a fejetek búbját is feszítsétek meg!
 • Majd hirtelen engedjétek ki. Olyan lazára, mint a főtt spagetti. Meg is rázhatjátok.
 • Most álljatok fel és testrészenként játsszatok.
 • Feszítsétek meg a kezeteket. Számoljatok 3-ig, majd engedjétek ki.
 • Menjetek végig a többi testrészen is, végül pedig az egész testeteket is feszítsétek meg.
 • A kiengedésnél hangot is lehet kiadni, erős kilégzést például, vagy egy erősebb morgást, ez is segít csökkenteni a feszültséget.
 • A gyakorlat lezárásaként főzzetek vacsorára spagettit vagy makarónit! (a makaróni még jobb, azzal lehet felszívósat játszani!)

FONTOS! Ezt a gyakorlatot is érdemes rendszeresen csinálni, hogy a rutin, a megküzdési repertoár részévé váljon. Ilyen játékos formában biztos nem lesz nehéz!

Gyakorlat – Kisiskolásoknak

Szókereső

Előkészület:

Töltsétek le innen a mellékelt csillagképet!

Instrukció a gyerekeknek:

 • 10 szót rejtettünk el ezen a csillagképen. Megtalálod őket?
  Ezek a következők: csend, együttérzés, elfogadás, érzékelés, jelenlét, légzés, nyugalom, békesség, stresszcsökkenés, türelem
 • Ha megtaláltad, pontozd őket nehézség szerint. Melyik neked a legkönnyebb (1 pont)? Melyik a legnehezebb (10 pont)?
 • Figyelj a hétvégén a legkönnyebbre, hogy gyakran alkalmazd, keresd, gyakorold!
 • Melyik a legnehezebb számodra? Kérj segítséget a szüleidtől, barátaidtól: hogy tudnál fejlődni benne? Készíts mini akciótervet rá, gyűjts 5 ötletet, és próbáld is ki!

Gyakorlat – Kamaszoknak

Mindfulness kvíz

Egy rövid önismereti kvízre hívunk ma titeket, talán segít tudatosítani, hogy milyen önmegnyugtatási technikákat alkalmaztok, és milyen sűrűséggel.

Ne felejtsétek: A tudatosítás az első lépés a változtatáshoz.

A kvíz végén találtok pár apró ötletet arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet csökkenteni a hétköznapok nyomását, feszítését, stresszét.

A kvíz innen tölthető le!

Ha tetszettek az ÖTLETTÁR játékos gyakorlatai, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>