Beszámoló a Jobb Veled a Világ Táborról ♥♥♥ 2017. június 22-25.

jvavtabor2017_lead

jvavtabor2017_lead2

A Jobb Veled a Világ TÁBOR felülmúlta elvárásainkat – fantasztikus volt nyitott, boldog, együttműködő tanárokkal és gyerekekkel együtt tölteni 4 napot a Parádfürdői Kaland-Vár Ifjúsági Táborban!

A táborban az alábbi intézmények egy-egy csoportja vett részt, fogadta el a kuratórium meghívását, mely csoportok a tábori részvételt elnyerték az Énekelj a Boldogságért! pályázat megnyerésével vagy pedig a Boldogságórákon egész évben kiválóan teljesítettek:

  • Oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola
  • Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
  • Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola
  • Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy
  • Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium, Tokaj
  • Arany János Elméleti Líceum, Nagyszalonta

 

Tábor 9-COLLAGE

Izgatottan vártuk a csoportok érkezését, akik fáradtan, de lelkesen érkeztek meg a helyszínre. Voltak olyan csoportok, akik több száz kilométert utaztak bérelt busszal, olyanok, akik minimum 2-szer szálltak át, hogy eljussanak Parádfürdőre és olyanok is, akik egy másik táborból érkeztek egyenesen hozzánk. Megtisztelő és örömteli volta látni végre azokat a pedagógusokat és gyerekeket, akikkel eddig csak telefonon, e-mail-en beszéltünk, csak interneten láttuk a fotóikat, munkáikat.

A faházak elfoglalása után mindenki focizásba, kosárlabdázásba, csocsózásba és ismerkedésbe kezdett, a kísérő tanárokat pedig szakmai koordinátorunk, Dobrova Zita és a Jobb Veled a Világ Alapítvány kuratóriumának tagja, Diósy Tamás köszöntötte, rövid eligazítást, megbeszélést tartottak. Mivel ez egy jutalomtábor volt, így próbáltunk olyan programokat kitalálni, amik az együttműködést, az ismerkedést segítik elő, de emellett a pozitív pedagógiára épülő Boldogságórák technikáiból is tartalmaznak személyiségfejlesztő, csapatépítő és boldogságfokozó technikákat. Emellett szabadprogramot is biztosítottunk a csoportoknak, hogy tudjanak pihenni, játszani, kirándulni a környéken.

A diákok első feladatként azt kapták, hogy készítsenek csapatnaplót és csapatzászlót, valamint, hogy a szombat esti gálára állítsanak össze egy bemutatkozó show-t. Izgatottan és titkolózva kezdtek hozzá a gyerekek a próbákhoz, de mi pár perc erejéig mindig beleláttunk a készülődésbe, mint ahogy láttátok is a pápai csoportunk felkészülés közben forgatott videóját a Facebook oldalunkon. Este filmet vetítettünk film/rajzfilm javaslatok alapján, illetve táncoltak, sportoltak, beszélgettek a gyerekek. Sötétedéskor pedig éjszakai csillagtúrára indultunk a táborból. Izgalmas és kalandos volt a túra, amire zseblámpát is hoztak a gyerekek – a környék különleges és nevezetes látványosságaihoz kalauzoltak el minket a helyi szervezők, mint pl. a Rákóczi-fához, és felhívták rá a gyerekek figyelmét, hogy ezeket a pontokat, információkat érdemes lesz megjegyezni, mert a másnapi kincskeresésnél kellhet mindaz, amit látnak, hallanak. Fáradtan, de lassan elcsendesedve tért mindenki nyugovóra és másnap játékos feladatokkal folytattuk a tábor napirendjét a reggeli zápor miatt.

Krimiírás, székfoglaló, kártyacsata, főpróba a szombati műsorra, szabadprogram, kosárlabda, csocsó és kadétvizsga volt a repertoáron. Ebéd után végre indulhattak a csapatok túrázni az Ilona-vízeséshez, amire már napok óta izgatottan készültek. Vacsorára visszaértek a gyerekek és filmet nézhettünk, sportoltunk, beszélgettünk, miközben már izgatottan készültünk az éjszakai kincskeresésre. 10 csapatot alkottak a rejtélyes kalandhoz a gyerekek, csapatkapitányt választottak, elkezdték a kincsestérképet tanulmányozni. A titkos üzenetekhez a tábor közelében található patakhoz, barlanghoz és a Rákóczi-fához kellett elsietniük a gyerekeknek és ott mindenki a saját csapatszámának megfelelő üzenet alapján kapott egy újabb fejtörőt vagy kulcsot – míg végül a 10 csapat 10 kulccsal kinyitotta a kincsesláda 10 lakatját ünnepélyes keretek és tapsvihar közepette.

Másnap fáradtan, de boldogan folytatták a tábor programját a gyerekek: túrázni voltak a vízesésnél azok, akik előtte való nap feladatokat oldottak meg, és csapatépítő játékokon vettek részt azok, akik már voltak a túrán. Izgalmas akadályverseny is kerekedett a nap során: vegyes csapatokat alkottak a gyerekek és együtt, 10 állomáson kellett helyt állniuk. Fantasztikus volt látni, hogy pár nap alatt, hogy megszerették és megismerték egymást a gyerekek, és a közös kaland és a pontgyűjtés reményében szuperül dolgoztak együtt. Pár a feladatok közül: labirintus (egy papírra rajzolt útvesztőn kellett végigvezetni a csapat egy tagját, akinek be volt kötve a szeme, míg a többiek irányították, hogy merre induljon a tollával), sport activity, mocsárjárás, logikai feladványok, hála táviratok, közmondások felismerése, keresztrejtvény.

 

Tábor 1-COLLAGE

Vacsora előtt hatalmas meglepetésben volt része a táborlakóknak! Bagdi Bella, az alapítvány elnöke, látogatott el a táborba, hogy köszöntse a gyerekeket, kísérőtanárokat és hogy egy szuper koncertet adjon az esti bemutatkozó műsor után. Átadta az emléklapokat és ajándékokat a részvevőknek, az oklevelet az akadályverseny győztes csapatának, gratulált a felkészítő pedagógusoknak és a gyerekeknek a kiváló teljesítményükért.

Örömmel néztük mindannyian végig a színesebbnél-színesebb bemutatkozó műsorokat: néptánc, judo-bemutató, ének, népdal, vers, görög tánc, minden szerepelt a repertoáron. A koncert ezután kezdődött, amin a „Pozitív gyerek vagyok” és a „Jól érzem magam” dalok mellett a gyerekek az új „Tükördal”-t is nagy szeretettel énekelték együtt Bellával.

kalandvar_logo_javitott_smallA szombat este záróműsora a karaoke és a diszkó volt, ahol nagy meglepetésünkre a harmadikos gyerekek is kívülről fújták a Neoton, a Republic és a Tankcsapda dalait. Természetesen a Despacito sem maradhatott ki!!!

A tábor utolsó napján a csapatok reggeli vagy ebéd után indultak útnak és búcsúztak el egymástól és tőlünk. Sokak könnyek között, de fülig érő szájjal J

Nagyon megszerettük a kis társaságot!!! Jobb Veletek a Világ!

Reméljük, jövőre is együtt táborozhatunk sok tehetséges, szorgalmas és boldog gyerekkel!

 

Képek a táborról