A bizalom kultúráját hoznám a bizalmatlanság helyébe

159

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, aki tudásával, több évtizedes szakmai tapasztalatával erősíti a Boldogságóra Szakmai Napok csapatát. Számos helyszínen osztja meg velünk értékes gondolatait önbecsülésről, önmagunk energetizálásáról, életbátorságról és a flódniról. Vele beszélgettünk.

Hogyan, mikor kerültél kapcsolatba a Boldogságóra programmal és miért tartod fontosnak, hogy a szakmai napon minél több pedagógus és szülő megismerje a program hatását?

– Bellát két évtizede ismerem, követtem a munkásságát és nagyon becsültem küldetését, örültem sikereinek és drukkoltam, hogy minél több személyhez eljuttassa azt az üzenetet ami nagyban egybevág hivatásom alapvetésével. Nagyon örültem, amikor tavaly megkerestek a Boldogságóra munkatársai és onnantól egyre szorosabb az együttműködés – Léleksétán vettem részt Bellával, előadtam Mesterkurzuson, és sok közös beszélgetésen alakítottuk közös mondanivalónkat. Nagyon jó érzésekkel tekintek a Szakmai Napok elé. Olyan életmódot alakítottunk ki, ahol a magunkat építő, jó érzéseket hozó üzeneteknek és élményeknek egyre szűkül a tere. Kevesebb időt szánunk kapcsolataink ápolására, mindenünnen elborítanak az elvárások, elterjedt a rosszhiszeműség, az óvatosság, bizalmatlanság – lépten nyomon kritikákat kapunk, bármely generációhoz tartozzunk is. Felértékelődött tehát, hogy tudatosan alakítsuk szemléletünket a jóhiszeműség, a kapcsolatok, azaz a boldogságra való készség irányába. Akik emberekkel dolgoznak, vagy gyermeket nevelnek, fokozottan ki vannak téve ennek – vagyis szerintem náluk kifejezetten érdemes mindent megtenni, ami ebben segíti őket. Az ő érdekükben. A következő generációk érdekében. Mindannyiunk érdekében.

Ha valaki ellátogat Egerbe, akkor mire számíthat, miről fogsz beszélni a hallgatóságnak?

– Egerben – és minden helyszínen – a pedagóguskollégáknak saját belső erőforrásainkról, önmagunk energetizálásáról, életbátorságunk összegyűjtéséről, lelki ellenállóképességünk fokozásáról fogok mesélni, két évtizedes munkatapasztalatom nyomán. A szülőknek pedig arról, milyen mondatokat kaptunk, ezeket hogyan adjuk át a következő generációknak, hogyan tudunk válogatni ezek között, hogyan lehetséges felülírni ezeket, illetve melyek azok a jó előre kiszámíthatóan érkező zökkenők egy család természetes életútján, amelyre fel tudunk készülni, és hogyan tudjuk összeszedni a rendelkezésünkre álló megoldási eszköztárat akkor, amikor tanácstalannak érezzük magunkat. 

Mit gondolsz miért érdemes eljönni pedagógusként vagy szülőként a Boldogságóra szakmai napra? 

– Megérdemeljük, hogy szánjunk időt a töltődésre. Megérdemeljük, hogy magunkra is fordítsunk a figyelmünkből. Ezáltal könnyebben leszünk kiegyensúlyozott szülei, jó fej tanárai, felkészült segítői azoknak, akikért felelősséget vállalunk.

Ha csak egy dolgot változtathatnál meg a világban, akkor mi lenne az?

A bizalom kultúráját hoznám a bizalmatlanság helyébe. Vagy hogy mindenütt legyen flódni. Nem, mégis inkább a bizalmat…

A szakmai napokra itt regisztrálhatsz!