Tündéri bocsánat

180321886_208547914119872_8935134360756239816_n.jpg

Óvodánk a hatályos rendelkezésekhez igazodva április 19- től újra fogadja a gyermekeket, így a havi programot sikeresen beterveztem a heti tematikába. A Föld napján egy közös óvodai projektnapot szerveztünk, melybe beillesztettük Bagdi Bella: Gyújts egy gyertyát a Földért dalát is. Közösen festettünk egy nagy Földet csomagoló papírra, körbefogtuk, és így hallgattuk, és néztük meg a klipet. A gyerekek is meghatódtak, hatása alá kerültek a képeknek, dalnak. Nagyon meghitt pillanatok voltak.
A havi téma a Megbocsátás gyakorlása, a mindennapokban szinte naponta felmerül, mikor a gyerekek egymás közötti sérelmeiket segítek elsimítani. Pedagógiai munkámban fontosnak tartom, hogy segítsem kialakítani a gyermekekben azt a belső iránytűt, amivel majd ráéreznek, hogy mi a jó, és mi a rossz. Az ajánlott feladatok közül a Jácint gyakorlatot választottam, Készítettem papírból sárga jácintot, Boldog Dóra segítségével elmondtam a népi hagyományt ezzel kapcsolatban. Beszélgettünk, hogy kinek milyen sérelem van a szívében, ki okozta. Néhányan megosztották velünk. Alapjában véve békésen tudnak egymás mellett, illetve együtt játszani, szerencsére nagy konfliktusok nem alakulnak ki közöttük.
Boldog Dóra a Tündéri bocsánat című mesét hozta a gyerekeknek, amit síkbábokkal illusztrálva meséltem el. Közösen meghallgattuk a Ho’oponopono dalt is, és gyakoroltuk a „varázsigét”: „Sajnálom, kérlek, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek.”
A jelen helyzetben, amikor a 3-4-5 éves gyermekeim a zárások miatt nagyon keveset voltak együtt társaikkal, szívesen vesznek részt a boldogság foglalkozásokon, már megismerik Dórát, várják, hogy milyen mesét hoz nekik.

Képek