Társas kapcsolatok a felsősök körében

kep1.jpg

A társas kapcsolatok fontos szereppel bírnak a kamaszok életében. A barátok szerepe meghatározó, több időt töltenek társaikkal, mint családtagjaikkal. Barátaikkal szemben könnyebben megnyílnak, közös az érdeklődésük, közösek gondjaik, hasonlóak az élményeik.
Egy közösség szintjén mindig találkozunk könnyebben, illetve nehezebben szocializálódó elfogadott, befogadott és kiközösített fiatalokkal. Pedagógusként igyekszünk olyan helyzeteket teremteni, amikor a diákok újabb kapcsolatokat alakíthatnak ki, a meglévő kapcsolataikat erősíthetik és problémamegoldó, alkalmazkodó képességeiket fejleszthetik.
Ezt a célt szolgálták a novemberi és decemberi tevékenységeink osztály-, illetve iskolaközösségen belül.
November elején az 5-8. osztályok osztályfőnökeikkel együtt egy kétnapos táborozásban vettek részt a Bihar megyei Sonkolyoson. Második alkalommal szerveztük meg ezt a tábort. A Sebes-Körös partján elterülő sajátos vidék számos izgalmas lehetőséget nyújtott arra, hogy együtt, egy hatvan főnyi közösség, tartalmasan töltődjünk. Őszi lombhullató erdőben sétáltunk, kissé elfáradva kapaszkodtunk fel a hegytetőre, gyönyörködtünk az őszi panorámában, a barlangban denevéreket figyelhettük meg, s közben az ősember nyomaira bukkantunk.
A táborban csapatépítő, ismerkedő játékokat játszottunk vegyes csoportokban. Ügyességi, kreatív feladatokban kellett helytállniuk a résztvevőknek, este pedig jutalomként táncot tanulhattak, vagy társasozhattak.
Abban a reményben indultak haza, hogy jövőre is visszajövünk.
November 26-án Ady sétára indult a hetedik osztály és azokkal a helyekkel ismerkedett meg, amelyek kötődnek a költő Nagyváradon töltött éveihez. Jó lehetőség nyílt arra, hogy tudásban és társas kapcsolatokban is gazdagodjunk.
A mikroközösség(15 diák) kapcsolatainak erősítését szolgálta az utólag megtartott Mikulás-buli, ahol a pizzázás és zenehallgatás mellett megfért a társasjáték is.
A közösségi együttléteket nagyon igénylik a diákok, örömmel vesznek részt, ezért megéri fáradságot.

Palotás Zsuzsa
Szent László Teológiai Líceum, Nagyvárad

Képek