Szép új világ

P1030212.jpg

Tisztelt Kapcsolattartók!

Néhány gondolatomat szeretném leírni a második témával kapcsolatban az Örökmozgók 3.a csoportban végzett foglalkozásokról.

Az óra témája : Az optimizmus

Motiválásként a ˝Nevetősdi” játékkal indítottunk. Kértem a tanulókat hogy olyan grimaszokat vágjanak, amivel szomorú társukat fel tudnák vidítani. Mindenkit sikerült a játékkal megnevettetni. A legviccesebb arcokat le is rajzolhatták.

Ezután elolvastuk A szomorú királylány című mesét. El is játszottuk. Majd megbeszéltük, mivel sikerült a fiúnak felvidítani a királylányt. Elmondhatták, ők miiként cselekedtek volna. Ezután kitöltötték a munkafüzet táblázatát.

A kérdés ez volt:-Miért lehetett szomorú a királykisasszony?

-Mivel vigasztalnád?

A következő válaszok születtek:1. Nem volt barátja, unatkozott. Elveszett a cicája vagy a kutyája. Meghalt az édesanyja.

2. kérdésre a válaszok: -Majd én leszek a barátod. Játszom veled. Elhívlak hozzánk a szülinapi bulimra.

-Nekem van két kiscicám, az egyiket odaadom.

-Majd hozunk helyette másikat.

– Anyukád így is veled van a csillagok között, ő is örülne, ha már vidámnak látna!

Ezután beszéltük meg az optimizmus és pesszimizmus jelentését. Mindenki megfogalmazhatta, számára mit jelentenek ezek a fogalmak. Jól látták a lényegét. megoldottuk a munkafüzet feladatát, ahol az adott témákra optimista és pesszimista válaszokat kellett adni. Pl. Nem sikerült a dolgozatod. Optimista válasz:- Nem baj, majd legközelebb többet tanulok rá és kijavítom.

Pesszimista válsz: Nekem soha nem sikerül semmi, mert buta vagyok.

Ez a játék után, arra a meggyőződésre jutottunk, hogy jobb optimistának lenni, mindenben meg lehet találni a szépet és a jót.

Meghallgattuk az Énekelj a boldogságért című dalt, majd mindenki megfogalmazhatta, hogyan képzeli el az életét, ha már felnőtt lesz, mi szeretne lenni, milyen családot, házat autót, stb.-t szeretne. Ezt kis”szappanbuborékokba” le is rajzolhatták a gyerekek, elkészítettük a közös tablót. Sok vidám és örömteli percet töltöttünk így együtt

Üdvözlettel: Wagnerné Rozmer Anikó tanító, Pécsvárad, Kodolányi János Német Nemz. Ált. Iskola és AMI

Képek