Sport az egészséges életmódért

20210506_112921-3.jpg

Május első hetén tartottam meg a Boldogságóra testmozgás – egészséges életmód témakörét, így egybekötöttem a május 6-án tartandó Sport nappal. Az első napon a szokásunkhoz híven megnéztük, hogy hol tartunk a Boldogságvárhoz vezető úton és mesével vezettem be a következő témánkat. A mese után megbeszéltük a kérdéseket, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretanyagainkat is felelevenítettük. Megtanultuk Matyi mondókáját, majd a gyerekek kiszínezték a Lusta királyt.
A második napon egészségpiramist készítettünk: képeket gyűjtöttünk ételekről, mozgásformákról, a gyerekek kivágták és közös megbeszélés után felhelyeztük a piramis megfelelő szintjére. Mi az, amiből többre van szükségünk, és mi az, amit mértékkel vagy ritkán kellene fogyasztanunk, annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk. Ehhez készítettem illusztrációként képeket (egészséges-egészségtelen ételek). Utána a közös piramis alapján mindenki kapott egy előre kinyomtatott példányt, ezt pedig kiszínezhették. Mivel van egy cukorbeteg kislány a csoportunkban, ezen a napon tartottunk vele egy mini előadást a csoportnak a cukorbetegségről (képek segítségével). Bár már a csoport megszokta, és természetes számukra a jelenség, amikor elővesszük a cukormérőt és tudják, hogy ő nem ehet akármit és akármikor, valamint a mozgás is különös figyelmet igényel nála. De úgy gondoltam, hogy a heti témánkban aktuális, hogy beszélgessünk kicsit róla ilyen formában is. Majd megmozgattuk magunkat a Tükörjátékkal, én kezdtem, majd mindenkire sor került, egymást választhatták ki a gyerekek. Nagyon élvezték az utánozó mozgást. A munkafüzet feladatlapja alapján (65. o.) segítettünk a nyuszinak megtalálni az ugróköteleket, és párosítottuk a sporteszközöket a zsákba.
A harmadik napon a Lufi a magasban – mozgásos játékkal edzettük magunkat, mielőtt a rabló nyomába eredtünk volna, azaz a Kapjuk el! – játék előtt. Ebben segítségemre volt a kolleganőm, beavattam a játékba, mivel ő érkezett azon a napon később, megkértem, hogy játssza el a kétségbeesést, mert nem találja a papucsát. Előtte az udvaron papírból kivágott lábnyomokat helyeztem ki egy kis akadálypályával tarkítva. A gyerekekkel közösen kezdtünk gondolkodni, hogy most mi tévők legyünk, nincs meg óvó néni papucsa. Elővettem egy nagyítót és kukucskálni kezdtem vele az udvarra. Mondtam a gyerekeknek, hogy furcsa nyomokat látok. Így elindult a nyomozás, libasorban jöttek utánam, nyomról-nyomra haladtunk az udvaron, míg végül megtaláltuk a babaház mögé dugva. A gyerekek fantáziáját nagyon beindította ez a játék. Elnevezték papucs tolvajnak, volt, aki azt mondta, hogy ő már reggel látta a nyomokat, mikor jött óvodába (pedig akkor még nem voltak nyomok), volt, aki azt mondta, hogy biztos azért nem vitte el a papucsot, mert hallotta, hogy közelítünk, ezért megijedt és eldobta a papucsokat.
A következő napon tartottuk meg a Sport napot a közelben lévő sportpályán. Kivittük magunkkal az eszközöket. Bemelegítő játék volt a Tűz-víz-repülő és a Mókusok ki a házból. Ezt követte futóverseny, távolugró verseny és kislabdadobó verseny, zárásként pedig sorverseny. Mindenki aktívan vett részt a sporttevékenységeken, szurkoltak egymásnak, lelkesek voltak, örültek egymás sikerének. Majd átadtam a díjakat: mindenki kapott a nyakába egy érmet (papírból készült) és gratuláltam a Sport napon való részvételükhöz. A tevékenységet piknikkel zártuk a sportpályán: almát, répát rágcsálhattak.
Az utolsó napon a munkafüzet gyümölcsös feladatait készítették el (66. o), közben megbeszéltük újra, hogy miket kell tennünk annak érdekében, hogy egészségesek legyünk. Mire kell odafigyelnünk a táplálkozás és a mozgás során. A heti tevékenységet a Jól érzem magam boogie-val zártuk és felkerült az utolsó előtti jel is a helyére. A gyerekek már nagyon izgatottak, hogy mi fog történni, ha bejutunk a várba.

Képek