Sorozat

20190404_160205.jpg

A téma címe: Sorozat
Óravázlat – 30/23. Boldogságóra, Megbocsátás 3/1.
A boldogsagora.hu-ra feltöltendő, választható feladat a csoportok közötti versenyhez.

Csoport: 8 alsó tagozatos tanuló, 1. (per 2.), 2., 3, és 4. osztályfokon – ebből 7 tanulásban akadályozott, 1 értelmileg akadályozott. A tanulásban akadályozottak közül ketten autisták.
Feladat: Készítsen a csoportod három képből álló sorozatot egy megbocsátási történetről. Cél: a) minél jobban megismertetni a boldogság fogalmát a tanulók értelmi szintjéhez képest; b) és tudatosítani ebben a megbocsátás szerepét.
Fejlesztési terület: a szubjektív benső örömérzet proszociális megteremtése, növelése, fenntartása.
Módszer: frontális irányítású kooperatív tevékenység.
Eszközök: egy A4-es papír és egy ceruzakészlet
Helyszín és időtartam: elsőként a csoportszoba majd a tanulószoba, 45 perc.

1. ÓRAKEZDÉS, mozgásos relaxáció (5 perc): „Repül a karom, ha akarom, ha nem akarom.” A legalább 20, páros karral végzett lendítést térdrugózással, az ügyesebbek esetében guggolással hajtjuk végre – kellemes, nyugtató hatású zene kíséretében. Ezt követően mindenki tetszés szerinti választás alapján utánozhatja egy állat mozgását, viselkedését. (Csoportszoba.)

2. A TÉMA BEVEZETÉSE, tanári narráció (5 perc): Ki tudja, mi a megbocsátás? Mit jelent? (A jelentkezők meghallgatása.) Azt jelenti, hogy valaki rossz volt hozzám, bántott engem vagy kárt okozott nekem, de már nem haragszom rá, nem akarok bosszút állni rajta. Ha úgy érezzük, hogy bántott, ill. megbántott bennünket valaki, de azt szívből megbánta, akkor könnyebben megbocsátunk. Ha szívből meg tudunk bocsátani valakinek, attól boldogabbak leszünk, s az is boldogabb lesz, akinek megbocsátunk. (Tanulószoba.)

3. A TÉMA FELDOLGOZÁSA (A), személyes példa keresése (5 perc): Nagyon kíváncsi vagyok, van-e köztetek valaki, akit bántott valaki, akinek ártott valaki, de aztán mégis lemondott a haragról, és szívből megbocsátott? (Ki kell választani e legmegfelelőbb példát.)

4. A TÉMA FELDOLGOZÁSA (B), elkészítjük a rajzot (25 perc): Az előre három mezőre osztott papírt felmutatva kérni kell egy önként jelentkezőt 1) a rajzolásra, és további személyeket az ötletek adására. Egyeztetések alapján megtörténik a rajzsorozat elkészítése.

5. AZ ÓRA LEZÁRÁSA, meditáció (5 perc): Hunyd le a szemed, figyeld a légzésedet, és engedd, hogy megérkezzen a figyelmed a belső világodba. Gondolj arra, hogy megbántott valaki. Idézd fel magadban azt, ami történt! Először gondolj arra, hogy nagyon fájt neked. Aztán pedig arra gondolj, hogy mennyire fog örülni, ha megbocsátasz neki. És most arra gondolsz, hogy te is boldogabb vagy attól, hogy megbocsátottál. Mondd magadban: Megbocsátok neked! És most lassan kinyitod a szemed.

Baranyai Mihály

Képek