Sikertörténetek

73413194_390421665170847_3731356815263268864_n.jpg

2 tanló írt egy-egy általa választott sikeres emberről, majd felolvasták és közösen megbeszéltük, miért voltak sikeresek.
Egy másik csoport rajzot készített az optimizmusról. A tanulókkal együtt beszéltük meg, mit jelent számukra az optimizmus a kép segítségével. Alább olvasható a 2 sikertörténet.

Elon Musk

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a 21. század egyik, ha nem a legnagyobb sikersztorija Elon Muské. Olyan cégek fűződnek a nevéhez, mint például a Paypal, SpaceX, SolarCity és a sokak által ismert Tesla Inc. Elon Musk nem csupán egy vállalkozó, aki jókor van jó helyen a szerény kicsit több mint 20 milliárd dolláros vagyonával, hanem egy újító.
Elon híres a munkamániájáról, átlagosan 12 órát dolgozik egy nap, és legtöbb idejét a Teslánál és a SpaceX-ben tölti. Jellemző Musk-ra még a maximalizmus, ezért van az, hogy ha kitalál valamit és nem úgy alakul ahogy tervezte akkor képes éjt nappalá téve dolgozni. Persze ezt elvárja munkásaitól is, de egy nehéz műszak után közösen lő párat Elon a melósaival Counter Strike-ban, és természetesen porig alázza őket.
A mindennapjaiból kifér az is, hogy a SpaceX-hez jelentkezőket Ő maga interjúztatja a mai napig. Más cégvezetőkhöz képest neki fontos a tehetség mintsem egy papír a végzettségükről. Ez valószínű azért van így mert ott hagyott Ő is egy egyetemet mert rájött, nem is olyan fontos. Ezen felül nagy reményt fektet a fialatokba.
Sokszor megesett vele, hogy valamelyik vállalkozása csődbe szélére került, de akkor sem adta fel, keresett új befektetőket és addig dolgozott (és dolgoztatta munkásait) még fel nem állt a cég. Így volt ez a Teslával is 10 éve, mikor az első autójuk kudarcot vallott, de 2-3 év fejlesztés után betörtek a piacra és megreformálták a tisztán elektromos autózást.
Elon Musk számomra egy példakép mert megmutatja, hogy kemény munkával és áldozatokkal mennyi mindent el tudunk érni. Szerintem Elon egyike azoknak a’’felső tízezres’’ embereknek, aki pénzével nem a saját javát akarja, hanem hogy fejlődjön az emberiség.
Barócsi Dávid 10.d

J.K Rowling – Sikertörténet
Ezt a csodálatos írónőt választottam személy szerint ennek a feladatnak megoldásához, hisz borzalmasan sok mindenen kellett keresztül mennie ahhoz, hogy elérje az álmait és sikeres író válhasson belőle. Voltak könnyebb, de ugyanúgy pokoli szakaszok is az életében, amikkel megkellett küzdenie.
J.K Rowling, születési nevén Joanne Rowling 1965-ben látta meg a napvilágot egy Yale nevű angol kisvároskában. Gyerekkora nagyon kellemesen telt. Egy szerető családba született, akik mániákusan vonzódtak a könyvekhez. Kiskorában minden lefekvés előtt mesével bújtatták ágyba a szülei, mivel úgy gondolták, hogy a mesélés egy nagyon fontos szerepet játszik a gyereknevelésben. Szabad idejében szívesen játszott testvérével és a szomszédban élő Potter gyerekekkel. Közös játékaikat állandóan egy kis mágiával fűszerezve játszották, varázslók és boszorkányok bőrébe bújva, így nem is olyan meglepő, hogy később a „Potter” nevet adta híres karakterének is.
Hatéves volt, amikor megszületett fejében élete első kis története, ami egy Nyúl nevű nyúlról szólt, akinek kanyaró miatt mindig otthon kellett maradnia. Majd 11 évesen meg is írta első regényét, aminek a „Hét elátkozott gyémánt” címet adta.
Az egyetemen angolt szeretett volna tanulni, viszont a környezetében élő emberek próbálták erről lebeszélni, hisz értelmetlennek találták azt. Szülei ajánlására az Exeteri Egyetem francia szakára iratkozott be, mégsem hagyta abba az írást. Az egyetemi évei után egy emberi jogok megsértésével foglalkozó kutatómunkában segédkezett, de ebédidejében étkezés helyett elvonult egy csöndes helyre, és írt.
1990-ben éppen lakást keresett magának mikor kipattant a Harry Potter ötlete a fejéből. Nem tudja, hogy történt, de szinte lelkiszemei előtt látta Harryt, a 11 éves fiút, aki nem tudja magáról, hogy kicsoda, gőze sincs arról, hogy varázsló addig, míg meg nem kapja meghívóját a varázsló iskolába. Még sosem érezte magát ennyire izgatottnak írói pályafutása során. Toll és papír nélkül a fejében kezdte el szövögetni a történetet és mire a King’s Cross pályaudvarra ért, már több jelentős karakter megszületett a fejében. Olyan mint Ron Weasley, Hermione vagy Hagrid.
Ezután nehéz évek vártak Joannera. Miután elvesztette édesanyját, úgy döntött otthonától távol marad, és új életet kezd Portugáliában, ahol angol tanári állásra jelentkezett. Amikor csak lehetett a kis varázsló történetén dolgozott. Itt ismerte meg későbbi férjét Jorge Arantest, akivel első látásra egymásba szerettek. Később egyre gyakoribbak lettek köztük a veszekedések. Hamarosan megszületett lányuk Jessica. Ez nem segített a helyzeten Jorge többször is kezet emelt rá. Joanne az utcára került, viszont rendőri kísérettel elment kislányáért és elmenekültek Edingbruhbe. Borzalmas idők voltak ezek a számára, mély depresszióban szenvedett. Mindössze 69 font segélyből kellett megélniük, hisz Jessica mellett nem dolgozhatott. Mindennap elment kislányával egy közeli kávézóba, és amíg dolgozott művén egy csésze kávé kíséretében, Jessica nyugodtan aludt a babakocsijában. 1994-ben titkárnői munkát vállalt, amivel mindössze 15 fontot keresett hetente. A könyvet 12 kiadóhoz adta be, melyek egymás után utasították el, végül a Bloomsbury irodájába került, ahol sikeresen megvásárolták tőle 1500 fontért. Élete egyik legnagyobb öröme volt ez, hogy a könyves boltok polcán láthatja majd végre könyvét. Az összeg nagyobb volt, mint amire számított, mégsem volt elég ahhoz, hogy az életét tökéletesen tudja élni. Még észbe se tudott kapni, de már árverés folyt a könyv amerikai jogaiért. Végül százezer dollárért kelt el, a Harry Potter pedig a bestsellerlisták élére került. A megjelenés utáni első évben már hetvenezer példányt adtak el csak az Egyesült Államokban.
1999-re már Joanne milliomos lett, rá két évre pedig már filmvászonra is került a kis varázsló története. Azok után sem hagyott fel az írással, hogy a világ egyik leggazdagabb emberévé vált, megírta az „Átmeneti üresedés” című könyvét, amiből később egy sikeres sorozatot is forgattak. Robert Galbraith írói álnéven pedig krimisorozatba kezdett. 2016-ban már színpadra vitték a nyolcadik Harry Potter-történetet is, ami a „Harry Potter és az elátkozott gyermek” címet kapta. A darabot a West End, a Broadway és Ausztrália színpadjain mai napig játszák. Ugyanebben az évben, sikeres forgatókönyvet írt, ami a „Legendás Állatok” címen futott be. Ma férjével, dr. Neil Murrayel, fiával, Daviddel és lányával, Mackenzievel él Edingburhben. Vass Lívia 10.d

ooo

Képek