Örömforrások

Boldogságtérkép.jpg

Beszámoló az elvégzett feladatokról:
Március az apró örömök felfedezésének, keresésének, megtalálásának és élvezetének a hónapja. Azonban kicsit elszomorított bennünket, hogy az iskola falai között sajnos csak 1 hétig tehettük a dolgunkat, hiszen a koronavírus felerősödése miatt március 8-tól ismét távoktatásra kényszerültünk. Ebben a rövid időszakban is születtek azonban alkotások közös munkánk gyümölcseként, amik örömmel töltöttek el minket.
Mindenki megértette, hogy nagyon fontos a jelenben való bennmaradás tevékenységeink végzése közben, hiszen csak ekkor tudjuk megélni és élvezni a vele járó élményeket, így juthatunk el a „sikerült” boldogító érzéséhez. Pillanatnyi örömök felfedezéséhez pedig nagyon egyszerű az út, hiszen csak érzékszerveinket kell bevonni a folyamatba, tehát nyitott szemmel, figyelő füllel, szimatoló orral, ha kell felfedező tapintással kell szemlélni a világot, élvezni a természet szépségeit.
Fő feladatként készítettünk egy boldogságtérképet, amire március 1-től kezdve vidám mosolygós arcokat ragasztottunk, ha bármilyen öröm, boldogság vagy hálaérzés töltött el bennünket. (Az 5 nap alatt is tele lett a térkép smiley-kal, mi lett volna, ha március 5-e után is jártunk volna iskolába?) Rajz órán pedig a negyedikes csoportommal, egyéni mintatervek alapján „hétmérföldes zoknikat” készítettünk, hogy könnyedén be tudjuk járni elméletben a boldogságtérkép elképzelt helyszíneit. Az ügyesebb és gyorsabb gyerekek „örömkastélyokat” is színezhettek, amik azért voltak jelentősek, mert bennük lakik a boldogság forrása, ezért, ha szomorúak vagyunk, csak odaképzeljük magunkat és máris jobban lehetünk.
Mindnyájunk örömére egy színes, vidám faliújságot is készítettünk a közelgő Március 15-re való készülődés kapcsán, ami nagyon szépre sikeredett. Együtt örvendeztünk az elkészült ünnepi tablónak. A feszültségek oldásához új játékokat is játszottunk (pl. bazinga, boldogságkörök, csapatépítő játékok), amik ismételten jó érzéseink fenntartását szolgálták, jókedvre derítettek minket.
Az „örömkereső” sétánk sajnos idén is elmaradt az iskolabezárás miatt, de remélem, hogy a gyerekek emlékezni fognak az itt tanultakra és szívesen sétálnak családtagjaikkal a természetben apró és nagyobb örömök felfedezésének a reményében.

Képek