Optimizmus

Boldogóra-3.png

Október – Az optimizmus gyakorlása
Meggyőződésem, hogy az optimizmus tanulható. Ezt minden boldogóra foglalkozáson megtapasztaljuk a gyerekekkel.
A héten sokat énekeltünk, verseltünk. Meghallgattuk Bagdi Bella Pozitív gyerek vagyok című dalát. A dalra kitaláltunk közösen végezhető játékos mozgásokat. Jó hely volt erre a tornaszobában, testnevelés foglalkozásokon. Különösen tetszett nekik a páros mozgás. Nagyokat kacagtak, egymást segítették, bíztatták. Csoportunk vegyes életkorú, ezért jó alkalom a differenciálásra a mozgásos játékok sora. A fiatalabbak belenőnek a boldog órák foglalkozásaiba, elsajátítják azt a gondolkodásmódot, amivel ezeket a témákat megközelítjük.
Nagyon szívesen fogadták a Tódi törpe varázs szemüvege című mesét. Közösen találtuk ki, hogy a csoportnak varázstávcsövet készítünk, amin keresztül átváltoztathatjuk a nehézséget, a rosszat jóvá, sikerré. Sok érdekes, kedves ötlet született azzal kapcsolatban, hogy mivel tudnák megvigasztalni szomorú társukat. Lerajzolták azokat a dolgokat, amikben nagyon jók, sikeresek, ügyesek, különlegesek. Óvodánk sószobájában varázsoltunk. Lehetett mindenkinek kívánsága a tündértől. Elmondták, mi az, amire vágynak. Az önbizalomnövelő játék során jó volt megfigyelni, mennyire jól ismerik, megfigyelik egymást a gyerekek. Segítettek egymásnak, hogy kiderüljön, ki mitől, miben jó.
Kitűnően illett a témához Fésűs Éva: Mese az ibolyáról és még valami másról… című meséje. Rávilágított a mese, hogy máson segíteni, boldogságot okoz és a saját nehézségeinkről eltereli a figyelmet.
Csukás István Sün Balázs meséjét már szeptembertől ismerik a gyerekek. Síkbábok segítségével dramatizáltuk. A gyermekek megfogalmazták gondolataikat azzal kapcsolatban, hogy a türelem, az önbizalom, a találékonyság segít az életben a problémahelyzetek megoldásában.
Egyre több pozitív visszajelzés érkezik a szülőktől a foglalkozásokról. A gyerekek otthon is mesélnek az óvodában történtekről, kérik az itt elhangzott meséket.

Készítette: Süveges Éva
óvodapedagógus Süni csoport

2020. 10. 29. Veszprémi Vadvirág Óvoda

Képek