Néha mindenkinek nehéz…

87806004_500530517551536_579187085873774592_n.jpg

Ebben a hónapban a tanulóink számára nehéz helyzetekben alkalmazható megküzdési stratégiákkal foglalkoztunk. A téma kifejezetten fontos számukra, mert rengeteg olyan szituáció adódik az életük során, amire nincs befolyásuk, de szeretnének kilépni belőle. Az volt a célunk, hogy ők maguk is felismerjék ezeket a helyzeteket és az alternatív és augmentatív kommunikációs módok segítségével jelezni tudják a külvilág számára a problémát.
A hónap elején többször is célzottan hoztuk a diákjainkat olyan helyzetekbe, ahol jól azonosítható problémával álltak szemben. Ezt folytatva fokozatosan vezettük rá őket arra, hogy hogyan kérhetnek az adott helyzetben segítséget, mivel hívhatják fel a figyelmet a kényelmetlenségre. Egy-egy helyzet megoldása után mindenkit megdicsértünk és megbeszéltük, mit csinált jól vagy hogyan lehetett volna.

Február végére eljutottunk oda, hogy a személyre szabott legkellemetlenebb helyzetekben (pl. elromlott kedvenc játék, kellemetlen hangok hallgatása, a napirend megváltoztatása előzetes megbeszélés nélkül) a tanulók maguk keresték a lehetőséget a jelzésre, megoldásra. A nap végén közösen megbeszéltük a tanulságokat, összegeztük a segítségkérés, jelzés módjait.

Képek