Ne haragudj!

Megbocsájtás-4-1.jpg

A foglalkozást a „Tüdőtakarítás” relaxációval kezdtük. A gyerekek nagyon élvezték a különböző hangok hangoztatását, az artikulálást, a mély levegővétel utáni halk- hangos játékot, mely során úgy is érezhették, hogy megszabadulnak a bennük felgyűlt feszültségtől, felesleges energiától. Megbeszéltük, hogy mit érzünk akkor, ha valaki megbánt bennünket, kicsúfol, elfordul tőlünk, elveszi a játékot, amivel játszunk. A válaszok: szomorúságot, rossz kedvet, anya hiányát… Ezután már a megoldás kézenfekvő volt számukra: bocsánatot kell kérni, megsimogatni, megölelni a másikat.
Ezután elmondtam nekik a Tündéri bocsánat című mesét. A mese végén a mondókát egész héten mondogattuk, hogy elraktározzák annak a jelentőségét, hogy milyen fontos az, hogy akit szeretünk, annak mindig meg tudjunk bocsájtani, hiszen az boldogsággal tölti el a szívünket, és haragudni nem jó érzés. Akinek megbocsájtunk, annak is örömet okozunk, hogy már nem haragszunk rá.
Beszélgettünk arról is, hogy kire haragudtak, és miért. Azt is elmondták, hogy apa, vagy anya haragudott rájuk, ha otthon nem fogadtak szót. (Sok puszival kértek bocsánatot.)
Ezután körben álltunk a szőnyegen, és eljátszottuk a Varázsszavak című játékot, majd a Jön a zombi!- játékot. Ez a második játék nagyon tetszett nekik, többször játszottuk a héten külön kérésre is. Levezetésként pedig Bagdi Bella Ho’oponopono című dalát énekeltük.

Képek