Nagycsoport: Társas kapcsolatok

Előzmény: Előző nap, kivágott emberfigurákra saját maguk megrajzolása, és színezése, a pulóverük közepére a saját jelük rajzolása.
1. Relaxáció: „Irkafirka” Irkafirkálás becsukott szemmel, zsírkrétával.
2. Meghallgatjuk Bagdi Bella: „Ha boldog vagy, mutasd meg mindenkinek” című dalát, közben a szövegnek megfelelően tapsolunk, dobbantunk, nyújtózkodunk, táncolunk.
3. Körbe ülünk a szőnyegen, megsimogatom a jobbra mellettem ülőt, és megkérdezem: Kis barátom hogy vagy? Miután válaszolt, megkérem, hogy küldje körbe. Arra is megkérem őket, hogy beszéd közben egymás szemébe nézzenek!
4. Felállunk, és megkérem őket, hogy menjenek oda ahhoz, akit a barátjuknak tartanak, és fogják meg a kezét. Közben segítem őket, hogy hol kapcsolódhatnának össze egyre nagyobb és nagyobb körbe, míg végül ki nem alakul egyetlen nagy kör. Kiosztom az őket ábrázoló rajzaikat, és leülünk. Megkérem őket, hogy úgy ahogy ülnek, rakják a szőnyeg közepén körbe a rajzokat úgy, hogy összeérjenek az emberfigurák kezei. Ezt én körberagasztom, és elmondom, hogy ez az Ugrifüles csoport barátságköre. Ezt kiragasztom a falra, hogy mindig emlékezzenek rá, hogy mind ehhez a közösséghez tartoznak.
5. Elmesélem a „Tavaszi ébresztő” című mesét
A végén azt mondom: Képzeljétek el, hogy ti vagytok a Mackók, akik a barlangban alszanak. Csukjátok be a szemeteket, össze is kuporodhattok a szőnyegen. Én leszek a kicsi hangya, ha érzed, hogy végigfut rajtad az ujjam valahol, kinyithatod a szemed. Milyen érzés volt? Mit érezhetett a medve, amikor kiment a barlangból? Kik voltak a barátai? Előfordulhat, hogy a barátok néha megbántják egymást, és összevesznek? Hogy szoktak a barátok egymással viselkedni? A válaszoknak megfelelően irányítom a beszélgetést.
Elkészítettem a medve barátságvirágát. Megmutatom nekik. A virág közepébe a medvét rajzolom, minden szirmába egy barátját.
6. Megkérem őket, hogy gondolják végig, nekik kik a barátaik itt az óvodában, számolják meg, hányan vannak, majd odaülnek az asztalokhoz, és annyi szirmot rajzoljanak a saját virágjuknak, ahány barátjuk van. A szirmokba rajzolják bele a barátaik jelét.
7. Aki kész, visszahívom a szőnyegre a virágjával együtt. Közben kikészítek különböző színű fonalakból levágott „barátságkarkötőket”. Megkérem őket, hogy minden barátjuknak válasszanak ki egyet, és vigyék oda neki. Segítek mindenkinek felkötni. Arra is megkérem őket, hogy köszönjék is meg, és a barátságuk jeleként, öleljék is meg egymást.
8. Újra meghallgatjuk, és elénekeljük a „Ha boldog vagy mutasd meg mindenkinek” című dalt.