Nagycsoport: Hála gyakorlása

Tevékenység témája: A hála gyakorlása
1. Relaxációs gyakorlat: „Égig érő fa vagyok, megnövök, mint a nagyok…”
Nyújtózkodtunk az ég felé, majd előrelógattuk a karunkat, és lengettük.
2. Meghallgattuk Bagdi Bella: „Szép nap, ölelj most át engemet” című dalát. A „szép nap ölelj most át engem” résznél keresztben a vállainkra tettük a kezünket, és úgy ringatóztunk. A „hálás vagyok” résznél körben kézfogás, és karlengetés.
A dal meghallgatása után leültünk körbe a szőnyegen, és megkérdeztem: Miről szólt szerintük az ének? Mit jelent az a szó, hogy hála? Hogyan fejezhetjük ki a hálánkat?
3. Körbe küldtem egy simogatást. Megkértem a gyerekeket, hogy amikor hozzájuk ér a simogatás, nézzenek a tőlük jobbra ülő társuk szemébe, mosolyogjanak rá, és simogassák meg a vállát!
Amikor körbe ér a simogatás, megkérdeztem: Milyen érzés volt, hogy megsimogattak? Milyen érzés volt, hogy te simogattál?
4. Mese felvezetése: Ha valaki jót tesz velünk, azt nem csak szóban köszönhetjük meg, nem csak szóban fejezhetjük ki a hálánkat, hanem máshogy is. Elmondok erről egy mesét.
A hálafa története- Bezzeg Andrea
A mese után megkérdeztem a gyerekeket: Kiknek segített a fa, és hogyan? Hogy mutatták ki a hálájukat az állatok a fának, azért a sok jóért, amit értük tett? Ha veletek valaki jót tesz, ti hogy tudjátok meghálálni?
Megtanultuk a versikét, amit a harkály tanított a fának.
5. Betettem a kör közepére azt a kartont, amire előzőleg felrajzoltam 23 szívet, mindegyikbe egy-egy gyermek jelét. Megkértem őket, hogy egy kicsit gondolják végig a mai napjukat, ami reggel óta történt velük az óvodában. Körbe haladva mindenkit megkértek, hogy mondja el, melyik társának hálás a mai napon valamiért, és annak a társának a szívecskéjébe nyomjon egy smile pecsétet! A végén én is elmondtam, kiknek vagyok hálás, és én is pecsétet nyomtam. (Olyan gyerekeket választottam, akik nem kaptak a társaiktól) Ezt a kartont kitettük a falra, és a hónap folyamán több alkalommal elővesszük még.
6. Meghallgattuk, és táncoltunk: Bagdi Bella: „Boldog vagyok” című dalára.