Mozogni jó!

Mozogni jó!

Téma: Egészséges életmód, Testmozgás gyakorlása
Foglalkozás címe: Mozogni jó!
Helyszín: Normafa, Erzsébet kilátó
Időpont: 2022. 05. 31.
Foglalkozás vezetője: Lőrincz Norbert

A foglakozásnak célja volt a testmozgásnak, mint természetes fizikai és mentális örömforrásnak felismertetése.

A foglalkozásra rendhagyó módon egy Normafára, János-hegyi Erzsébet kilátóhoz szervezett kirándulás keretében került sor. A séta közben egy pihenőnél – a Normafán – érzelmi és értelmi ráhangolódásként ötletbörzét tartottunk.
Mindenki elmondhatta, miért fontos a testmozgás. Illetve, hogy szerinte mennyi testmozgásra van szükségünk.
Ezek után arról beszélgettünk, hogy nem csak a versenysportra kell gondolni, amikor testmozgásról van szó, mert a testmozgás bármilyen hétköznapi aktivitásunkból, fizikai tevékenységünkből is eredhet. Például: kertészkedés, séta, tánc.
Sajnos szomorú nemzetközi statisztikai adatok vannak arról, hogy mi, magyarok élen járunk az elhízott nemzetek között. A modern életvitel ára a mozgásszegénység.
Pedig a rendszeres testedzés, sportolás, mint mentális egészség védőfaktora az első helyen áll. Beszélgettünk a mentális egészség fontosságáról, majd arról, hogy a mozgás életszükséglet. A testedzés természetes mentális örömforrás.
Azok, akiknek mindennapjaik része a rendszeres testedzés, mennyi boldogságfokozó jótékony hatást élnek meg. Például: oldja a szorongást, levezeti a stresszt, jobb alvást biztosít, javítja a tanulási képességet, növeli az önbizalmukat, csökkenti és megelőzi a depressziót, javítja a koncentrációt, memóriát…
Az elméleti háttér megbeszélése után felsétáltunk az Erzsébet kilátóhoz, ahol gyönyörködtünk a panorámában, közben pedig sok fotó is készült a különböző közösségi oldalakra.

A foglalkozáson, kiránduláson jól érezték magukat a fiúk, könnyen megnyíltak, ügyesen dolgoztak, okos véleményeket fogalmaztak meg.
Szép időben egy jó hangulatú, örömteli foglalkozás volt, kellemes sétával egybekötve. Okos gondolatokat, személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással és velem.

Felismerték a foglalkozáson résztvevők, hogy a testedzés, sport, egy fontos örömforrás, mely a testi-lelki és szellemi harmóniához nagy segítség. Ügyesen dolgoztak az ezekkel kapcsolatos feladatokban.

Készítette: Lőrincz Norbert, kollégiumi nevelőtanár

Képek