Mosolygó szivárvány csoport BOLDOGSÁGFOKOZÓ HÁLA tevékenységei

PESTERZSÉBETI GYERMEKMOSOLY ÓVODA, SZIVÁRVÁNY CSOPORT

Mosolygó szivárvány csoport BOLDOGSÁGFOKOZÓ HÁLA tevékenységei szeptember hónapban.

Csoportunkban a Montessori pedagógiát alkalmazzuk, és minden nap tartunk beszélgető kört, amikor a gyerekek elmondhatják érzéseiket, gondolataikat, napi örömeiket és bánatukat. Gyakran szoktunk kapcsolatteremtő játékokat játszani, beszélgetni az egymásra figyelésről, egymás segítéséről, a szeretetről, vidám és szomorú dolgokról is a gyermekek érzelmi állapotától függően. Azért kapcsolódtunk be a Boldogságprogramba, hogy a felkínált témakörökkel még tudatosabban tudjuk elősegíteni óvodásaink érzelmi intelligenciájának fejlődését, erősítsük önbizalmukat, önbecsülésüket, segítsünk feloldani a feszültséget. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy megtanulják, észrevenni, ha a másik segítségre szorul és ők is érezzék, hogy számíthatnak a közösség támogatására és megtanulják kifejezni „hálájukat”, szeretetüket. Lássák meg a szépet és az örömet a mindennapokban. A témák megközelítését természetesen az életkori sajátosságaikhoz igazodóan dolgozzuk fel.
Az első foglakozáson mosolygó labdát indítottunk útjára, és annak adhatták oda, akit a legjobban szeretnek, barátjuknak tartanak, fontos számukra vagy esetleg úgy érzik, köszönetet szeretnének neki mondani valamiért esetleg hálásak társuknak. A mosolygó labda elindult és először a nagyobb gyerekek egymásnak adták át és megfogalmazták gondolataikat (ezeket jegyeztem fel) pl: segített nekem kirakni a puzzlét; oda adta nekem az autóját, mert a barátom, hozott nekem mese párnát, töltött nekem teát a kancsóból, utánam hozta a pulóveremet, amit kint felejtettem. A kisebbekhez is eljutott a labda, akik a nagyobbakat utánozva próbálkoztak folytatni a játékot. A beszélgetés végén meghallgattuk a „Szép nap…” című dalt és közben mindenki megölelte a mellette ülő társát.
A téma további elmélyítését a hálakert készítésével folyattuk, amely során „hála virágot” készíthettek, és aki szerette volna bele rajzolhatta a jelét annak, aki iránt hálát érez. Nagy örömmel láttak munkához és szívesen díszítették a virágot egymás jelének berajzolásával. Miután a kert elkészült jól látható helyre raktuk ki és azt tapasztaltuk, hogy folyamatosan nézegetik, beszélgetnek arról, hogy ki – kinek a jelét rajzolta oda és miért, többen a nagyobbak közül használták a „hála” kifejezést. A boldogságfal elkészítését szintén közösen végeztük el, együtt választottuk ki a képeket. Nagy örömmel nézegették a csoport közös programján készült fotókat, amikor lovas kocsikáztunk, játszótéren voltunk vagy együtt játszottunk a csoportban. A tabló készítése szintén alkalmat adott a közös tevékenységre, a beszélgetésre a pozitív emlékek felidézésére a témához kapcsolódó fogalmak gyakorlására. Azt tapasztaltuk, hogy a gyerekeknek nagyon tetszett a témák megközelítése, a spontán játékban is visszatértek a fogalmakra. Az egyik nagycsoportos kislány a másnapi beszélgető kör végén elmesélte, hogy otthon az anyukájának készített egy „Hála rajzot”.

Budapest, 2017-09-29 Kuruczné Hegedüs Magdolna
Óvodapedagógus

Képek