Mit adott nekünk a bolondos április?

Április hónap bővelkedett olyan eseményekben,amelyek a mindennapok apró boldogság-gombóckái mellett nagyobb örömöket is tartogattak számunkra.
Április 1.-e, a bolondozások napja, amely jó kis tréfákkal örvendeztetett meg minket. Következett a Húsvét csodája, vallási tartalommal, a tavaszi megújulással, a családi ünneplés örömével. majd a Föld napjának elgondolkodtató és cselekvésre serkentő megismertetésével, megünneplésével, végül az Anyák napi készülődés izgalmával,boldogságával.
Ezek közül a Föld napjának megünneplését emelném ki:
Erre szinte egész hónapban készültünk,hajtattunk aranyvesszőt, csíráztattunk kukoricát,- ami nem sikerült, mert hőkezelt volt… Ez alkalmat adott annak megbeszélésére, hogy miért nem csírázott ki és miért hőkezelték. Ezután borsóval próbálkoztunk, amely a vizes vattán kicsírázott! Örömteli tevékenységünk volt csíráztatni, elültetni, öntözni és növekedésüket, fejlődésüket figyelemmel kísérni.Föld nélkül, a vattán hagyott borsók az öntözés ellenére elpusztultak, de a földbe ültetettek megnőttek, kivirultak. végül hazavihették a növénykéket a kertjükbe elültetni.
Megbeszéltük – ennek kapcsán is -, hogy mi mindent ad nekünk a föld, és, hogy hálánkat a megóvásával fejezhetjük ki. Ötleteiket felhasználva elmondtam , bemutattam ennek az általuk is végezhető módjait ( pl.: növények, állatok óvása, megfigyelése, szelektív szemétgyűjtés, vizuális tevékenység során “szemét” felhasználása…stb.). megtapasztaltattam velük, hogy ezek a tevékenységek a jól végzett munka örömével is megajándékozzák őket.
Végül játékidőben, amikor jól láthatták, hogy hulladékot használtam fel, egy fejlesztő játékot készítettem nekik, amelynek nagy sikere van azóta is.