Minden alkalommal, amikor önzetlenül adunk, számunkra is tágasabbá válik a világ.

134808899_247718990103099_757323748694309815_n-2.jpg

Advent a várakozás ideje, lelkünket is „fehérbe” kell öltöztetni. Nagyon sokat beszélgettünk az osztályban a jó cselekedetek hatásáról. Megtapasztalták a gyerekek, hogy amikor kedvese voltak egymással , vagy szívességet tettek meg egymásnak akkor nem csak a másik ember lett boldogabb, hanem ő maguk is.
Kedvesség napot is tartottunk. Amikor különösen figyeltünk arra, hogy kedves szóval biztassák egymást. A tudományos kutatások is bebizonyították, hogy a jó cselekedeteknek boldogságnövelő hatása van.
„Aki rendszeresen jócselekedeteket hajt végre, az tartósan boldogabbá válik.” Madáretetőt készítettünk, gondoskodtak az állatokról. Képeslapot készítettünk az idősotthonban lakó embereknek. Megbeszéltük : Ha jótettet hajtunk végre, akkor azt ne kötelességből vagy muszájból csináljuk, hanem pusztán azért, mert jól esik, és lehetőleg előre időzítsük be őket.
„Legyél empatikus, légy tekintettel a másik érdekeire, háttérbe téve a magad érdekeit-ez a lélek”
Levelet írtunk a télapónak, aki ellátogatott hozzánk, és ő is megerősítette, hogy nagyon aranyos és kedves osztály a miénk.
Iskolánk adventi hetén és minden kategóriában jeleskedett az osztályunk kis tanulói. Elvarázsolták egymást gyönyörű hangjukkal.
Álomrajz: egy rajzon megjelenítették mit szeretnének a Jézuskától.
Az apró figyelmesség jegyében, kis tanulóink segítettek az udvar takarításában is Béla bácsinak. „Ne sikeres ember próbálj meg lenni, hanem értékes!”
A szüleiknek és a számukra fontos embereknek saját készítésű ajándékokat készítettek.
Ők valóban kis angyalok. Mindenki elkészítette a saját kis angyalkáját, mellyel iskolánk fenyőfáját díszitettük fel.
Utolsó nap összefoglaltuk a jótettek pozitív hatása az életünkre:
– empatikusabbak, elfogadóbbak leszünk másokkal és magunkkal szemben is
– szerencsésebbnek érezzük magunkat és gyakrabban érzünk hálát
– elterelődik a figyelmünk a saját gondjainkról
– erősebbnek, magabiztosabbnak érezzük magunkat
– jobb lesz a közérzetünk
– nő az optimizmusunk
– hasznosabbnak érezzük magunkat
– fejlődik a kapcsolatteremtő képességünk
– értékes barátságokra tehetünk szert
Amikor jótettekről van szó, akkor nem kell világmegváltó dolgokra gondolni, hiszen még a jelentéktelennek tűnő gesztusok is sokat számíthatnak. Ehhez elég, ha nyitottak vagyunk másokra és a szívünkben barátsággal, szeretettel járunk-kelünk a világban.
Kellemes ünnepeket és nagyon boldog új évet kívánunk mindenkinek!
„Higgy a szívedben és saját jóságodban, mert ha így teszel, mások is ezekben fognak hinni. Higgy a csodában, mert teli van vele az élet. De ami a legfontosabb, hogy higgy önmagadban, mert odabenn a lelkedben rejtőzik a csoda, a remény, a szeretet és a holnap álmai.”

Képek