Mi történik, ha nem alszunk?

Mi történik, ha nem alszunk?

Májusban az egészséges életmóddal foglalkoztunk a 9.B. osztállyal. Az órát a már megszokott módon, a téma megbeszélésével kezdtük. Beszélgettünk arról, hogy mit jelent a tanulóknak egészség, mit jelent egészségesnek lenni. Kitértünk az alvás és a testmozgás szerepére is. Az osztály tanulói közül alig páran sportolnak rendszeresen, többségük nem tartja fontosnak az egészsége szempontjából. A sportolók beszámoltak a testmozgás pozitív hatásairól és arról is, hogy veszik rá magukat a sportra, mikor nincsen kedvük hozzá. Az alvás területén is hasonlókat tapasztaltam: a tanulók sokkal kevesebb időt töltenek alvással, mint az az életkoruknak megfelelő lenne. Legnagyobb nehézséget a telefon okozza, mert úgy érzik, állandó készenlétben kell lenniük, nehogy lemaradjanak valamiről. Az osztályban csak két tanuló kapcsolja ki éjszakára készülékét. Egyetértettek azzal, hogy a kialvatlanság akár súlyos következményekkel is járhat, majd kitértünk ennek a részleteire.
A feladatot ennek megfelelően választottam ki: “Mi történik, ha nem alszunk?”. Több kiscsoportot alkottunk, és az instrukcióknak megfelelően a csoportok elkészítették a saját listáikat. Ezeket a listákat megbeszéltük, majd összefoglaltuk. Többen is rádöbbentek, hogy mi lehet az oka a különböző viselkedésüknek, fáradtságuknak, és ennek alapján megpróbálnak többet aludni (legalább a wifit lekapcsolni).
Megnéztük a TED videót is, ami a témához kapcsolódik.
Az óra végén még maradt arra idő, hogy megnézzük Mr.Bean tornáját, amit a tanulók vidáman továbbgondoltak a saját testnevelés óráikra vonatkoztatva.

Képek