* Megcsinálom! *

176055204_172406751406079_8432432561367012954_n.jpg

2021. február
Ebben a hónapban érkezett a csoportba egy új játék, ami 4 éves kortól ajánlott, és a programozás alapjaival ismerteti meg a gyerekeket. Első hallásra kicsit furcsának tűnhet, hogy kiscsoportban ilyesmivel foglalkozunk, de több szempontból is hasznosnak találom.
Ami a megküzdés témájával összekapcsolja ezt a játékot, az maga a kihívás. Az első néhány feladat elég egyszerű, szinte ránézésre meg tudták oldani a gyerekek. Ahhoz azonban, hogy tovább tudjanak haladni, egyre nehezebb, bonyolultabb feladatokat kell megoldani. A játék azonnali visszajelzést ad a megoldásról, segítséget ad, és folyamatosan motivál. Érdekes volt látni, hogy mennyire AKARJÁK a jó megoldást, újra és újra nekifutnak a feladatnak, ha nem sikerült. Természetes, hogy a támogató, segítő pedagógusi jelenlét meglegyen, különösen addig, amíg az alaplépéseket meg nem tanulják. Később már egymásnak is tudnak segíteni.
A „megküzdés” fogalmáról nem beszélgettünk, inkább gyakoroltuk. Minden gyereknek megvolt az a támasza, ami szükséges volt ahhoz, hogy a saját szintjén teljesíteni tudjon. Mivel itt a motiváció belülről fakadt, csak a bíztatásra és az elismerésre volt szükség. Természetes, hogy előfordult, hogy felálltak, otthagyták a játékot, de egy kis segítséggel, bátorítással újra visszajöttek, és legalább a megkezdett feladatot megoldották. Így végül sikerélménnyel zárult a játék, vagyis megküzdöttek a feladattal.

Képek