Megbocsátok, Úri 6. osztály

A Pál utcai fiúk

Gyávának neveztek a gittegylet tagjai engem, Nemecsek Ernőt! Még a nevem is csupa kisbetűvel írták be a fekete könyvbe! Nem vagyok gyáva! A grundért harcoltam. Segítettem Bokának, hogy a vörösingesek ne űzzenek el minket. Boka volt az egyetlen, aki mindvégig hitt nekem, bízott bennem, mert ő tudta, hogy a grund számomra a legfontosabb. A grund a miénk. Hiába árult el minket Geréb és segített az ellenségnek, mi akkor is megvédtük a grundot.
-Boldog vagyok, hogy megnyertük a csatát.
-Boldog vagyok, mert Boka elmondta, hogy a gittegylet csupa nagybetűvel írta le a nevem. Boka az én példaképem. Boldogsággal tölt el, hogy nem hagyta, hogy besározzák a nevem. Boldog vagyok, mert Boka a barátom! Megbocsátok a gittegylet tagjainak, hiszen nem tudták, hogy a grund miatt hagytam ott őket. Ők is a barátaim!
-Boldog vagyok, mert Áts Feri meglátogatott engem. Megtiszteltetés egy katona számára, amikor az ellenség kapitánya tiszteli őt, bárornak és hűséges katonának találja.
Geréb apjának, amikor nálam járt, nem mondtam el, hogy a fia áruló. Nem akartam elszomorítani, hiszen ez a legnagyobb szégyen egy apa számára. Megbocsátottam Gerébnek az árulásért. Biztos vagyok benne, hogy megbánta. Nem lehetett könnyű neki elénk állni és bocsánatot kérni. Ha ő megtudta tenni, akkor én is megtudok bocsátani.
Megbocsátottam a Pásztoroknak amiért bántottak, amiért beledobtak a vízbe, a rendszeres einstandot, azt, hogy folyton a náluk kisebbet bántották.
Most nagyon boldog vagyok, bár tudom, hogy a grundot sajnos az életem árán védtem meg, mégis ilyenkor az ember a boldog pillanataiban megbocsát minden rosszat, amit ellene elkövetnek.

Toldi

Mikor először találtam rá Toldira, nagyon örültem, hogy láthattam. Ételt vittem neki, amit édesanyja küldött neki. Boldogan néztem ahogy falatozik. Nagyon sokat beszélgettünk, de Toldinak nagyon sok minden fájt. Mondtam neki, hogy jöjjön vissza velem, de nem lehetett rábeszélni. Én pedig az utat visszafelé vettem.
Mikor másodjára találtam rá, nagyon sokat sokat kérdezett anyjáról. Engem is az anyja küldött, hogy viseljem gondját. Átadtam neki a cipót amit anyja sütött, amiben váratlanul arany volt. Nagyon örült Miklós. Így lett pénze fegyverzetre. Ugyanis Miklós találkozott egy öregasszonnyal a temetőben, aki elmesélte, hogy egy cseh vitéz megölte két fiát. Miklós ki akar állni ellene, ezért is kell neki fegyverzet.
Miklós elindult, a vitéz felé. Sajnos úgy ment el, hogy nem is búcsúzott el. Nagyon szomorú voltam, mivel ennyit szerintem megérdemeltem volna.
Miklós legyőzte a cseh vitézt, és így mindenki örvendezett. A király maga mellé választotta Miklóst.
Még mindíg fáj, hogy nem búcsúzott el, de megbocsátottam neki, mivel az egész országot megmentette.

Képek