Megbocsátás

Megbocsátás

A mai órán a megbocsátással foglalkoztunk a gyerekekkel. Mint minden órát ráhangolódással, elcsendesedéssel kezdtünk. A gyerekekkel saját emlékeikre, tapasztalataikra hagyatkozva megbeszéltük, mit jelent, ha valaki megbocsát, kinek fontos ez és mit éreznek megbocsátás előtt és után. Kivetítettük a Mark Twain -től vett idézetet és megpróbáltuk értelmezni.
Olyan élethelyzeteket gyűjtöttünk, ahol egyszer sértett fél, majd megbántó volt valaki. Megbeszéltük, mi lehetett az, amivel megbántotta a másikat, illetve őt mivel bántották meg. Megpróbáltuk belehelyezni magunkat ebbe a helyzetbe és átélni azt is, hogy a másik fél hogyan érezhette magát adott esetben.
Ez után arra kerestünk választ, miért jó, ha megbocsátunk. Elolvastuk a hónap témájához ajánlott mesét, majd többször is meghallgattuk a „Ho’oponopono-t” végül ezt rövid meditációval kötöttük össze.
A hónap dala hallgatása közben elkészítettük „Megbocsátás” hajóinkat, amikbe aztán gondolatban belehelyeztünk minden sérelmünket, és elengedtük őket.

Képek