Megbocsátás

283401753_1930930687093967_9192697640596964845_n.jpg

Megbocsátás

A csoportomban a gyerekek nagyon kedvelik a bábelőadásokat. E témakör megbeszélését tehát egy bábjáték eseményeire építettem.
Tízórai után mikor beléptek a gyerekek meglepetés várta őket. A csoportszoba kicsit átrendezve, bábszínházzá alakítva várta őket. Egyből mindenki mosolyogni kezdett. Izgatottan kérdezték : Bábozás lesz? Miután hellyel kínáltam őket és játékból jegyeket ellenőriztem , mindenki tudta már, hogy a galéria behúzott függönye valami érdekes dolgot rejt.
-Szeretettel meghívlak benneteket egy bábelőadásra. A mese címe: Süni és barátai.-mondtam. Majd az előadás kezdetét vette. A rövid kis történet végig lekötötte figyelmüket és néhány halk beszélgetésükből hallottam, hogy jól értelmezik az eseményeket. Kicsit sajnálták sünit, de haragudtak is rá.A bábjáték után boldogan tapsolták meg a kis állatkákat.
Leültünk a szőnyegre kényelmesen, kör alakban. Beszélgettünk a látott eseményekről. Felsorolták süni tetteit, majd a barátok szomorúságáról is beszéltünk. Miért volt a nyuszi, mackó és a mókus is bánatos.
Ezt a szomorúságot azonban oldotta a megbocsátás a kis barátok részéről. Mindenki azt mondta, hogy kedvesek voltak a sünihez. Megbeszéltük, hogy mi lett volna a mese folytatása, ha magára hagyják sünikét és nem fogadják vissza baráti körükbe . Mindenki átérezte, hogy ez szomorú befejezése lehetett volna mesének.
Ezután visszautaltam egy néhány napja történt eseményre. Két kislány a csoportból, akik régóta barátok voltak, sajnos csúnyán összevesztek. Érzelmileg mindkettőjüket nagyon megérintette, mert egyikük keservesen sírt is. Ők maguk még nem tudtak túllendülni ezen a nézeteltérésen. Mikor elmondták a veszekedésük okát, azonnal rátaláltam a kivezető útra. Nem volt pontos információjuk az iskolai témáról, amin összevesztek. A hiányzó információkat én átadtam, majd rájöttek, hogy nem is érdemes ezen a dolgon tovább morgolódni. Egy kis négyszemközti beszélgetés eredményeképpen kölcsönös megbocsátásban lehetett részük. Megkönnyebbültek. Mosolyogtak. Újra nagyon jó barátnők lettek.
Közösen felidéztek a gyerekek még néhány olyan eseményt ahol fontos szerepe volt a megbocsátásnak akár a családban, játszótársakkal, felnőttekkel szemben.
Végül mindenki kezébe vette, megsimogatta a kis bábjáték szereplőket. A délelőtt folyamán ezek a kis állatok is szerepet kaptak játékukban.

Képek