Megbocsátani tudni kell!

8-2.jpg

8. foglalkozás: Megbocsátani tudni kell!
Cél: A foglalkozás célja az, hogy a gyermekek tanulják meg, hogy milyen nagy dolog a megbocsátás. Nem szabad haragban élni.
Korcsoport: 4-6 éves óvodáskorú gyermekek
Elhelyezkedés: körben ülünk a szőnyegen.
Időkeret: 25-30 perc, az alkotás több időt is igénybe vehet.

Foglalkozás menete:
Ráhangolódás a foglalkozásra: A gyermekekkel „A haragom kifújom, mint a cica nyújtózom!” mondókra mozgunk. A mozgást lassan végezzük, így ezzel a relaxációs gyakorlattal kezdjük a foglalkozást. A gyerekek nagy örömmel végezték a feladatot, szívesen ismételték meg többször is.
Motiválás: A gyermekekkel kiszíneztük a színezőt, és közben elmondtam a „Ha valakit megbántottál…” kezdetű verset.
Mesélés: Kerekerdő kalandra hív téged vers elmondása után elmeséltem a „Tündéri bocsánat!” című mesét. A meséléshez egy tündér bábot használtam, ő volt Lili a mese főszereplője.
Beszélgetés A mese végén eljátszottuk, hogy mindenki a kezébe vehetett egy varázspálcát, és elmondhatta társainak, mit tenne vele.
Kire haragszol? A gyermekek meséljék el, kik bántották meg őket, és hogyan?
Bábjáték: A gyermekeknek elbáboztam a Süniről szóló mesét, aki sorban találkozik az erdei állatokkal. A bábelőadáshoz megkérek három gyermeket, hogy segítsen elbábozni. A bábjelenet végén együtt énekeltük a Süss fel nap dalt.
Interaktív játék: Kiválasztok egy gyermeket a csoportba. Ő lesz Karcsika, akit senki nem szeretett az óvodában. Mindenki csak bántotta, ezért nagyon szomorú volt. Sokat sírt. Senki nem barátkozott vele, csak bántották. Egy nap egy tündér látogatta meg a társait, és elmondta az óvodásoknak, hogy milyen rosszul esett Karcsikának, hogy mindig bántották. Elvitte az összes mesét az óvodából, és azt mondta, addig nem adja vissza, amíg nem teszik jóvá gonosz tetteiket. Mindenkinek oda kell mennie Karcsikához, és azt kell mondaniuk, „Szeretlek”, „Ne haragudj!”,” Kérlek, bocsáss meg!”, „Sajnálom!”
Zombi játék: Kiválasztottam egy gyermeket a csoportból, olyant, akivel kevesen játszanak, ő utánozta a zombit. Igyekezett társait megérinteni. Csak úgy tudtak társai megmenekülni, ha azt mondták neki „Szeretlek! Sajnálom! Bocsáss meg!. Így a zombi kikerüli őt, nem bántja. Akihez hozzáér, az megdermed.

Képek