Maci csoportosok apró örömei

20180410_113803.jpg

Márciusi boldogságóra- Apró örömök élvezete
Maci csoport

„… akik élvezni tudják az adott pillanatot, azoknak nagyobb az önbizalmuk, és elégedettebbek, mint mások. Akik megengedik élvezni a jó érzéseket, értékelnek minden apró pozitív dolgot az életükben, azok kisebb valószínűséggel élnek át depressziót, stresszt, bűntudatot, szégyent.”
( Sonja Lyubomirsky)

A gyerekek hétfőn délelőtt nagyon szeretnek mesélni arról, hogy milyen jó dolgok történtek velük otthon. Ilyenkor ragyogó szemmel, egymás szavába vágva mondják el a velük megtörtént eseményeket, a családdal közösen átélt, örömteli élményeket.
A héten kiválasztottunk egy napot, amikor közösen összegyűjtöttük, hogy milyen jó dolgok történtek velünk a nap folyamán.
Már reggel úgy indult a napunk, hogy az egyik kisfiú sírós hangulatban érkezett, mert apa otthon maradt, nem ment dolgozni. Ekkor kitaláltuk, hogy olyan szép napocskára hasonlító kis sütit hozott az egyik kislány, együk meg közösen és biztos kivirul a kedvünk. Így jókedvűen közösen sütizve beszélgettünk a hétvégéről. Utána kitaláltuk, hogy csináljunk egy nagy falat, ahová lerajzoljuk, mitől leszünk vidámak, és ha ránézünk, elmúlik a szomorúságunk.
Megörökítettük ezeket a rajzokat. Valakinek a napocska, a fagyizás, a szép idő okozott örömet.
Az egyik kislány elmesélte, hogy a hétvégén vele aludt a bátyja egy ágyban, és ez nagyon jó volt. Egyikük trambulinozott, a másik a szomszéd fiúval focizott.
Másnap az egyik kislány egy csokor nárciszt hozott a kertjükből, amiben együtt gyönyörködtünk és szívtuk magunkba az illatát. Közben megfigyeltük egymás arcát: mindenkinek mosolygóssá, ragyogóvá változott.
Megbeszéltük, hogy mi tetszik ebben a virágban: a színe, az illata, melyik érzékszervünkön keresztül érzékeljük, tapasztaljuk.
Ezután körül rajzoltunk egy kisfiút és az előző nap rajzolt képeket elhelyeztük a megfelelő érzékszervekhez. Nagyon sok kép került a szív közelébe. Sok kép a mozgásról szólt.
Örömmel mesélték a gyerekek, hogy az anyukájuk is szeret futni. Megkérdeztem, hogy milyen az anyu arca mikor hazaérkezik. –Mosolygós, mert örül.
Ilyenkor nektek is jobb a kedvetek? – Igen.
Akkor játszunk úgy, hogy mindenki szomorú, egy valaki legyen varázsló és varázsoljon mosolyt az arcotokra. Mit csináljon?- Mosolyogjon!!!

Képek