Közös élmények, örömteli pillanatok

bb3.jpg

A Nagykozári Óvoda Pedagógiai Programjába nagyon jól beilleszthető a boldogság program, a boldogság órák jelenléte. A Pedagógiai Programunk a Carl Rogers-i szemlélet alapján működik. Carl Rogers olyan szellemiséget, felfogást képvisel, ami egymás maximális elfogadását, a valódi megértést segíti. Nézete lehetőséget teremt arra a gyerekeknek, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból és a társaikban is megtalálják azt. Ez hozzásegíti a gyerekeket az átlagosnál nagyobb kompromisszumkészséghez, konfliktusok kezeléséhez és a másság elfogadásához. Ezek alapján a boldogság program és a boldogság órák nagyon jó kiegészítői az óvodai programunknak.
Óvodánkban megkezdődött a nyári élet. Csoportjainkban a gyerekek összevonva vesznek részt a mindennapokban, így a barátok, akik esetleg nem egy csoportba járnak még közelebb kerülhettek/kerülnek egymáshoz.
A nagycsoportos gyerekek szép műsorral zárták az évet. A tarisznyák átadásával is sok-sok emléket vihettek tőlünk, de ugyanúgy egymástól és a boldogság programban tanultakból.
Öleléslánc során elmondhatták mire emlékeznek, mi volt a legemlékezetesebb pillanat, esemény az elmúlt egy év alatt. Videós összefoglalót is készítettünk róluk, hogy könnyebb legyen az emlékezés.
Az emlékek felelevenítése mellett kipróbáltuk a szeretetfolyósó felállításával, az azon való áthaladással az egymásra figyelést és a bizalom meglétét, erősítését. Minden gyermek bátran, csukott szemmel, bízva a másikban a folyósó iránymutatásában végig ment rajta. Közben elmondhatták egymásnak, hogy miért és mit szeretnek benne.
A Repülj velem CD-t hallgatva az udvaron közösen táncolhattak, mindenki megmutathatta a tehetségét. Ez nagy boldogsággal tölthette el őket, meg mertek nyílni a társaik előtt, le tudták vetkőzni esetleges gátlásaikat. Egymástól tanulhattak el egyes mozdulatokat, megdicsérték egymást. A Jobb veled a világ című dal meghallgatása is hatalmas örömforrásként hatott a gyermekekre. Majd a Ha boldog vagy mutasd meg mindenkinek című dalra mozogtunk boldogan.
Ezek a közösen átélt élmények, örömteli pillanatok, akár csak egy ölelés vagy puszi segítik és hozzájárulnak a boldogság folyamatos fenntartásához.

Képek