Kisbarátom hogy vagy?

127582725_3128303657275950_2472682024239841378_n.jpg

A társas kapcsolatok ápolása téma feldolgozását a Ficánka nagycsoport egy témahét keretén belül valósította meg. A napi foglalkozások megkezdéséhez az összehangoló 1,2,3 relaxációs gyakorlatokat végeztük, mely begyakorlása a hétvégére már igencsak rögzült a gyermekekben és az együtt mozgás örömét is átélték, élvezték. Bezzeg Andrea: Tavaszi ébresztő verses meséje rávezette a gyermekeket a barátság kapcsolatának megélésére, s arra, hogy hogyan lehet a rosszkedvet, kedvtelenséget jóvá változtatni a barátok segítségével, e kapcsán elmondták saját élményeiket, érzéseiket, mely fokozta is beszédkedvüket,-aktivitásukat. Resztoratív-kör keretében igen kedvelt kommunikációs gyakorlatuk volt, amit mindennap el is játszottunk a ,, Kis barátom, hogy vagy?” játék, amikor is körbe ültek és sorban mindenki a jobbra ülőtől megkérdezte: ,,Kis barátom, hogy vagy?”
Változatos, sokszínű válaszokat adtak a gyerekek, ami abban is megerősítette őket, hogy jó az oviba járni, jó a társak és a barátok közt lenni, közös élményekkel, tevékenységekkel, játékokkal és ezek a megfogalmazások a szociális érzékenységük, erkölcsi értékeik mutatói voltak. A barátság-háló és karkötő készítése szintén nagyon kedvelt játéktevékenységük volt, amikor is mindenki egy társának gurított egy gombolyag fonalat, s majd a fonalat az egyik kezére rátekerve indította tovább a választott barátjának. A csoport összetartását mutatta az, hogy mindenkihez eljutott a barátságfonal egy gyermek és felnőtt sem maradt ki belőle, majd a kézre tekert fonalat, barátságkarkötőnek fontuk össze.
Bagdi Bella : Ha boldog vagy, mutasd meg mindenkinek c. dala nagyon – nagy sikert aratott a Ficánkák körében. Megérintette a lelküket, s azt gondoljuk, hogy ez a dal a játékosságánál, vidámságánál, mondanivalójánál fogva a továbbiakban is jelen lesz a csoport életében.
Hálás vagyok a barátaimért! –színezőn lehetőségük nyílt a barátaikat jellel történő megnevezésre.

Zárónapként barátságláncot készítettünk, amikor is megerősítettük egymásban, hogy minden kapcsolat alapja a szeretet és az összetartozás érzése.

Képek