Kacskamacska eltűnése

28829383_1564884790232910_1296048705_n.jpg

Februárban a megküzdési stratégiák című témát dolgoztuk fel a gyerekekkel. Mivel óvodánk a Kerekítő Óvoda címet is viseli, Kerekítő Manó és barátja Kacskafülű macska is sokszor megjelenik a csoport életében. A téma bevezetéseként elmeséltem a gyerekeknek, hogy Kacskafülű Macska eltűnt, és emiatt Kerekítő Manó nagyon szomorú. Segítenének- e neki megkeresni a barátját? Mindenki igennel válaszolt. Többféle feladatot találtam ki, illetve rajzoltam egy térképet is, amelynek segítségével, végül is megtaláltuk Kacskafülű Macskát. A játék után beszélgettünk arról, hogy miért jó, hogy megkerestük Kacska macskát, milyen volt Kerekítő Manó, amikor nem találta a barátját. Megpróbáltuk megmutatni az érzelmeinket az arcunkkal is. Milyen, amikor szomorúak vagyunk, milyen, ha dühösek, vagy éppen vidámak.
Ezután relaxációs játékokat játszottunk. Majd amikor mindenki kényelmesen elhelyezkedett, meggyújtottam a mesegyertyát, és elmeséltem a témához tartozó Aranykulcs című mesét.
Mindenkinek tetszett a mese, szívesen hallgatták meg a gyerekek. A mese után megkérdeztem, hogy ha lenne egy ilyen aranykulcs náluk, milyen ajtót nyitnának ki vele. Mivel nemrég tartottuk az óvodai „medve” napunkat, volt, aki azt mondta, hogy egy medve barlangját. Egy kisfiú egy szép, díszes palota ajtaját nyitotta volna ki. Sokan elmesélték azt is, hogy milyen lenne az ajtó, amit kinyitnának. Aprólékosan leírták, hogy arany vagy ezüstajtó lenne, ami drágakövekkel van díszítve, smaragddal, zafírral, rubinttal.
Ezután arról beszélgettünk, hogy ha kívánhatnánk valamit, ki mit kívánna. Nagyon sokféle dolgot említettek a gyerekek, leginkább az apró vágyaikat, sok csokit, traktort, fűnyírót szerettek volna.
A mese után levezetésként mindig meghallgatjuk a témához tartozó dalt, amire szabadon táncolhatnak a gyerekek. Utána pedig, akinek van kedve, annak odaadom a munkafüzetben található színezőket. Nálunk szívesen rajzolnak, színeznek a gyerekek, így a munkafüzet feladatai egész héten elérhetők a számukra.

Képek