Jótettkiállítás

DSCN0917.jpg

December hónap témája a jó cselekedetek gyakorlása volt. A téma hangulati előkészítéseként, bevezetéseként meghallgattuk Bagdi Bella: Jó emberré csak a szívemmel válhatok… című dalát, és értelmeztük annak szövegét. Sokat beszélgettünk a jó cselekedetekről. Körbejártuk azoknak az adó és elfogadó emberek-re gyakorolt hatásairól, következményeiről, a környezetünk formálásának lehetőségeiről, s egy mind jobban szükségessé váló, pozitív szemléletváltásról.
Több órán, több esemény megszervezésével is alkalmunk volt kibontani a témát, illetve jó cselekedetek gyakorolni.
Az első órán azon gondolkodtunk el közösen, majd gyűjtötték és írták össze a gyerekek csoportban, hogy milyen tanácsokat fogalmazhatnának meg társaik, vagy akár saját magunk számára is, melyekkel boldogabbá tudnák tenni környezetük és ezáltal saját magunk mindennapjait is. Ezek vizuális megjelenítésére rajzokat is készítettek, szintén csoportmunkában.
Ebben az időszakban került sor a Mikulás-délutánunk megrendezésére is. A gyerekek izgatottan készültek. Versikéket írtak az általuk húzott név gazdájáról, a pozitív tulajdonságai, a neki szánt megerősítések, biztatások rímekbe szedésével. Jó volt látni, hallani azt, hogy az előző két tanévben hagyománnyá vált gyakorlatot most mennyivel komolyabban vették. A korábbi évek szomorú tapasztalataival szemben most mindenki írt verset, igazán személyre szólót, s azt ki is díszítették. Végre látszott rajtuk, hogy az örömszerzés vágya, és nem csupán a kötelességtudatuk vezérelte őket.
A jó cselekedetek gyakorlását azután az otthoni környezetükre is kiterjesztettük. Két héten át e-mailben küldték nekem a jó cselekedeteikről készült fotókat.
„Jótettkiállításunkat” ezeknek az egyéni és csoportos munkáknak a gyümölcséből állítottuk össze, mely az iskolai karácsonyi ünnepségünk dekorációjául, az ünnepi műsor hátteréül szolgált.

Képek