Jó-rossz, jó cselekedet, köszönet, öröm, hála.

Jó-rossz, jó cselekedet, köszönet, öröm, hála.

Szeptemberben újra találkoztunk egymással együtt a csoport örültünk, milyen jó is ez hívtuk fel a gyermekek figyelmét. Év elejétől igyekszünk gyermekeink kedvét, érzéseit nyomon követni, reggelente érzelmet kifejező fejecskékkel jelzik számunkra kedvüket és megbeszéljük érzéseiket, és kiváltó okait. Érdeklődve hallgatjuk kinek, miért van jó és rossz kedve, érzelmeik megosztása során igyekezünk mindig a jót megláttatni, kihangsúlyozni, kihangsúlyoztatni, illetve a számukra rossznak tűnő aktualitásban a megkeresni a jót. Akadt aki úgy fejezte ki magát: „Pocsék kedvem van, mert esik az eső!” Megállapítottuk rossz, hogy esik mert, nem tudunk kimenni az udvarra játszani, elázunk stb.. Megkérdeztem szerintük: „Van, akinek, aminek jó az eső?” Ekkor eszükbe jutott, hogy „Régen esett, nagyon meleg volt..” egymás után tettek jó megállapításokat: „ -Jó a földnek, -Jó a növénynek,- .. Jó Apának, hogy nem kell füvet locsolni. Apa örül, jó történt vele, mert mással tud foglakozni pl.: Velem játszik.”
A Hála érzés gyakorlására készülve törekedtünk elgondolkoztatni, megéreztetni minden rosszban van valami jó is, csak meg kell találni, és megörülni, a jónak!
Bábokkal bemutatásra került a Gomba alatt című (Szutyejev) mese, majd el is játszottuk. Szerettem volna rögzíteni és mélyíteni az esőről tanult ismereteket (megázunk, átázunk, fázunk, megnő a gomba) és közben a segítségnyújtást, a jó cselekedet is gyakorolhatták az elázott kis állatok és a félős nyuszi szerepében. A feldolgozás alkalmával kiemeltem, milyen hálásak, akik az eső elől elbújhattak na és a nyuszi, hogy megmenekült a rókától.
A hónap további témahetein is vissza-vissza kapcsolódtunk, így volt ez a Barackszüret című / Fésűs Éva / mese feldolgozásánál. Segítségével a Nap, a napsütés jó és rossz hatásait is megéreztettük, megértettük. A Nap meleget ad szárít, érleli a gyümölcsöt, hálásak lehetünk a gyönyörű édes baracktermésért. Kóstoltunk is finom barackot. Elhangzott gyermekszáj: „Fincsi a barack köszönjük a napocskának, hogy sütötte! „
Nasu mackó szerencséje című mesét is megismertettük a gyermekekkel, a jó cselekedet és hála szavakat a megbeszélés alkalmával rendszeresen kezdték használni, igen jól sikerült a jó cselekedethez, jó tetthez kötni a hála érzését. Mindkét mesefeldolgozás alkalmával igen kifejező mese illusztrációk születtek.
A család témahétnél nagyon érdekeltek családi kapcsolataik, érzéseik, ki mit csinál családon belül. Szerettem volna tudatosítani bennük hogy szüleik mennyi mindent tesznek értük, jót tesznek velük és ezért hálásak lehetnek. Drámajátékok, életjátékok alkalmával eljátszottunk családi szerepeket, szituációkat, családokat alakítottunk. Nagyon élvezték, de megállapították, pl.: párosjáték során mikor egyikük felnőtt szülő volt a másik gyermek, „Nem bírtam vele!” . A szabad játék alkalmával a játékot követően fiúk lányok egyaránt szívesen játszottak család játékokat, babákkal, legó figurákkal, plüss állatokkal. Öltöztették, ebédet főztek, lefektették, orvoshoz vitték.. stb .
Talán sikerült megéreztetni mennyi mindenért lehetnek hálásak szüleiknek. Lezárásként kértem rajzoljanak ki mit köszönhet, miért lehet hálás anyának és apának. Igen kifejező munkák születtek.

Képek