*Jó kapni, de boldogság adni.

48910593_10218469192869435_8803335256192057344_n.jpg

Decemberben az adventi ünnepi készülődés a várakozás számos lehetőséget kínált a „Boldogító jó cselekedetek” téma feldolgozásához. Az egymásra való odafigyelés segítségnyújtás jelen van a gyermekközösségünkben, a mindennapokban. Nevelésünk során ez egy fontos szempont számunkra, a jelenlegi gyermekközösséget harmadik éve formáljuk ebben a szellemben, így csak a tudatosítás, felismertetés volt leginkább szükséges. Átszőtte napjaikat az egymás felé irányuló segítségnyújtás, jószívűség, a figyelmesség a felnőttek iránt, az előzékenység, udvariasság a kisebbekkel, az idősebekkel szemben, felelősség a madáretetés és kisebb közösségi feladatvállalások kapcsán, és a rászorulók segítése a „Cipős doboz akció” alkalmával.
A gyermekek által készített szívecskén gyűjtötték a jóságukért, a segítőkészségükért a jutalmakat, ez igen motiválta őket és nemcsak az óvodában. Jöttek a visszajelzések pl.:„Meglepett a gyermekem ..rendet csinált!” „..Összehajtogatta a ruháját!” „..Reggelit készített!” „…Elpakolt játék után!” „.. Segített a testvérének!”- mi csak tovább dicsértünk, helyeseltünk és terelgettük az úton őket, majd a szülőket is bevonva haza adtuk a szívecske gyűjtőket és folytathatták.
A szívünk kertje mese feldolgozása során megérezhették, mennyivel jobb helyesen viselkedni, mint undokoskodni, a mesét illusztráló rajzaikban a megélt, megértett, érzelmeik jól tükröződnek.
Megérezhették milyen jó kapni és adni, nemcsak egy anyagi tárgynak lehet örülni, hanem egy megélt, átélt ünnepi műsor, közösségi program is élményadó, mindezt megtapasztalhatták nézői oldalról az óvó nénik mikulás ünnepi bábelőadása kapcsán, az iskolás gyermekek karácsonyi előadása során, a hagyományaink felelevenítésekor adventi készülődés, a Lucázás alkalmával. Megélték a gyermekek előadói oldalról, hogy milyen jó adni, meglepetést szerezni másoknak a tágabb óvodai közösségünknek, amikor bemutattuk a már több napon át gyakorolt misztikus keresztény karácsonyi történetet. Szívesen és örömmel készültek, gyakoroltak a felkészülésüket szituációs, és drámajátékokkal segítettem. Feszülten izgatottan várták az előadás napját, figyelmesen játszották el mutatták be a történetet. A végén boldogok voltak, mert látták minden szem rájuk figyelt és érezték, hogy tetszett ajándékuk az öröm tükröződött kicsi arcukról.

Képek