Irinyi Károly Ált. Isk. és AMI Gáborján Fő utca 82.szám alatti telephelye

IMG_20210510_130635.jpg

Ebben a hónapban kevesebbet találkoztunk egymással, ami meglátszódott a gyerekeken. Nagyon hiányoztunk egymásnak. Ez a pandémiás időszak megviseli őket is. A beszélgetésekre még nagyobb szükség van ilyenkor. Hamarabb össze kapnak, a játék is kiélez problémákat, érzékenyebbekké, ingerültebbekké váltak. Nehezen lehet őket vissza billenteni. Megbántják egymást, megsértődnek és az utána következő probléma megoldása, megbeszélése és a megbocsátás, része a mindennapi életünknek. Szerencsére a megbocsátás érzését megismerték, elfogadták. Nehéz munka volt ezt megmutatni, éreztetni.
Az utánozós játékkal egymás arckifejezését kellett utánozniuk, amit mindig megbeszélés követ. Ilyenkor sokat nevetünk, felelevenítünk emlékeket.
A párok önállóan választották egymást és a megnevezett érzelmeket is meg kellett mutatniuk az arcukon.
A három csibe című mesét feeldolgoztuk, egy lapra lerajzolták egymás mellé a házakat és bemutatták a kis csibék előnyös és előnytelen tulajdonságait. Párhuzamot vontunk köztük és a csibék között. Megbeszéltük, hogy melyik magatartás milyen érzelmeket váltott ki, az adott viselkedés milyen következményeket hozott. Elmondták, hogy mi volt a helyes és a helytelen.
Nagyon őszintén tudtak beszélni a hibáikról, az érzéseikről, a gondolataikról. Megfogalmazták, hogy miben kell változniuk ahhoz, hogy ne legyenek rossz érzésik. Sok feszültséget sikerült feloldani ezeken az órákon. A zenék varázslatos erejét nem csak a boldogság órákon használjuk, mert a lenyugtató hatását a többi kolléga is észre vette a gyerekek viselkedésén. Megtanultunk bocsánatkérő levelet is írni. Ezeket önállóan használják már otthon is.

Képek